AquaZoo is gestart met het opkweken van jonge zeeforellen voor het project Vissen voor Verbinding. Dit project richt zich op het verbeteren van de visstand in de Waddenzee en de omliggende wateren, wat ook een positief effect heeft op de lokale biodiversiteit.
De zeeforel is een vissoort die zowel in zoet als zout water leeft. Om zich voort te kunnen planten, moeten de forellen vanuit de zee naar rivieren en beken kunnen zwemmen om daar eitjes te leggen. Deze routes worden echter vaak geblokkeerd door menselijke infrastructuur, zoals dijken en sluizen. Het gevolg daarvan is dat de vissen dan niet verder kunnen zwemmen en de kans op voortplanting kleiner wordt. Met het project Vissen voor Verbinding zetten diverse organisaties, waaronder de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer en Sportvisserij Nederland, zich in om wateren opnieuw met elkaar te verbinden en de visstand te verbeteren.
AquaZoo sluit zich aan bij dit project door zeeforellen groot te gaan brengen. In het Waddengebied in AquaZoo zijn vier watertanks geïnstalleerd waarin de vissen zwemmen, gesorteerd op grootte. Deze vissen komen uit kwekerijen in Noord-Duitsland, het zijn nakomelingen van wilde zeeforellen. Het komende jaar worden ze hier verzorgd, waarna ze worden uitgezet in de natuur. William Kreijkes, hoofd dierenverzorging, legt uit: “Duizenden jonge zeeforellen worden in speciale kwekerijen, zoals nu in AquaZoo, grootgebracht. Als ze een jaar oud zijn, zetten we ze uit in de beken en zwemmen ze zelf naar de zee, hopen we. Als deze zeeforellen enkele jaren op zee hebben geleefd, zullen ze proberen terug te keren naar de beken waar ze zijn uitgezet, om zich daar voort te planten.”
Behoud van lokale natuur
Naast het grootbrengen en uitzetten van de vissen zet AquaZoo ook in op educatie. Klaas-Jan Leinenga, hoofd educatie, legt uit: “In onze Waddenruimte leren bezoekers alles over de enorme biodiversiteit van het Waddengebied. Dit project levert een belangrijke bijdrage aan het gehele ecosysteem in het gebied. Niet alleen zeeforellen profiteren namelijk van het project. Ook andere trekvissen zoals de rivierprik, stekelbaars en paling kunnen door de aanpassingen op de route van zoet naar zout zwemmen en andersom. En de aanwezigheid van vissen is weer belangrijk voor veel vogelsoorten en bijvoorbeeld zeehonden. Hoe het project Vissen voor Verbinding werkt, gaan we bezoekers van AquaZoo uitleggen met interactieve educatieborden.”
Het forellenproject past goed binnen de visie van AquaZoo. Kreijkes: “We zien dit als onderdeel van een breder plaatje waarbij natuur- en soortbehoud een steeds grotere rol krijgen. Met Europese managementprogramma’s en natuurbehoudsprojecten overal ter wereld doen we dit al jaren voor de dieren die in AquaZoo leven. Door daarnaast mee te werken aan dit soort lokale projecten, dragen we ook actief bij aan het herstel en behoud van de inheemse Nederlandse natuur.”
Reis van de vissen
Na het uitzetten van de vissen verwacht AquaZoo een tweede lichting forellen op te kweken en gaat het project door, opnieuw met partners als de Waddenvereniging en Sportvisserij Nederland. Kreijkes: “Mogelijk worden een aantal vissen voor het uitzetten gezenderd en kunnen we zo monitoren of het ze daadwerkelijk gelukt is terug te zwemmen naar de zee.” Deze inzichten worden gebruikt voor verder onderzoek.
Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Join hier de server.