Safaripark Beekse Bergen heeft afgelopen vrijdag vijf cheetawelpjes verwelkomd. Dit is een belangrijke gebeurtenis voor het park én het Europese managementprogramma (EEP), aangezien de populatie van deze bedreigde diersoort afneemt.
Het nestje bestond oorspronkelijk uit zes welpen, waarvan er één vrijwel direct na de geboorte is overleden. Het is echter niet uitzonderlijk dat een pasgeboren welpje het niet redt bij deze diersoort. De moeder, die in 2017 in het Safaripark geboren werd, en de vijf overige jongen maken het goed.
Hoofd dierenverzorging Christian Meurrens: “De jongen drinken goed en liggen veilig bij hun moeder. We laten ze zoveel mogelijk met rust. Daarom verblijven ze de komende weken nog achter de schermen en zijn ze nog niet zichtbaar voor bezoekers. Het geslacht van de jongen kunnen we ook pas later vaststellen.”
Belangrijke bijdrage aan soortbehoud
Beekse Bergen beheert het Europese managementprogramma (EEP) van de cheeta’s. Het park heeft daardoor de belangrijke taak om genetisch diverse dieren bij elkaar te plaatsen, om zo te zorgen voor een gezonde reservepopulatie in Europese dierentuinen.
Curator Lars Versteege benadrukt het belang van deze geboorte. “Het is pas het derde nestje cheeta’s dat dit jaar binnen Europa is geboren. We zijn dan ook ontzettend blij met deze vijf welpjes. De populatie cheeta’s neemt wereldwijd én binnen het EEP af, elke geboorte is dus essentieel voor het voortbestaan van de soort. Hoewel cheetawelpen in de eerste weken kwetsbaar blijven, zijn de eerste signalen positief en lijkt het erop dat dit vijftal een goede start maakt.”
Bedreigde diersoort
In het wild leven nog maar zo’n 7000 cheeta’s. De diersoort staat geregistreerd als kwetsbaar op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten. De dieren worden bedreigd door verlies van leefgebied en conflicten met mensen. Safaripark Beekse Bergen steunt via Stichting Wildlife het werk van Cheetah Conservation Botswana (CCB). Deze organisatie zet zich in voor het behoud van de cheetapopulatie, onder andere door natuureducatie, wetenschappelijk onderzoek en samenwerking met lokale boeren.


Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets.