Discord, Discord, Discord? Als je het niet kent, dan vraag je je wellicht af wat dat nou precies is en waarom het zo veel voorbij komt op onze website. Deze vragen beantwoorden we hieronder.

Discord is een app die gebruikt kan worden op verschillende apparaten zoals je telefoon, tablet, computer en zelfs op de Xbox en Playstation. Met deze app creër je een Discord account met een eigen gebruikersnaam en kan je daarna met behulp van een uitnodiging één of meerdere servers joinen.

Uitnodiging?

De (server)uitnodiging, ook wel invitelink, invitecode of gewoon kortweg invite, is een specifieke weblink van Discord die je naar de ingang van de gewenste server leidt. Deze weblinkjes zijn te herkennen aan https://discord.gg/eigensleutelcode of https://discord.com/invite/eigensleutelcode. Deze invites worden vaak door vrienden of familie gedeeld. Of je komt ze geregeld tegen op YouTube en Twitch. Zo brengen videomakers en -streamers graag hun eigen kijkers en fans samen in een eigen server, waar ze dan verder bouwen aan hun eigen community. Verder draagt ook Discord zelf een steentje bij aan het vinden van uitnodigingslinkjes en heeft het zijn eigen speciale community searchpagina. Maar je kan ook altijd op speciale door derden gebouwde verzamelwebsites rondneuzen naar voor jouw interessante servers. Een voorbeeld van zo’n verzamelwebsite is Disboard.org, één van de grotere.

Ik heb een invitelink, wat nu?

Wanneer je een serveruitnodiging hebt gekregen of hebt gevonden en je joint daarmee een server, dan belandt je in een omgeving die helemaal door de oprichter van die server naar eigen smaak is ingericht. Voordat je de server joint kan het zijn dat je eerst wat speciale welkomstvensters treft, dit verschilt per server en hoe de eigenaar van de server dit heeft ingesteld. Volg gewoon de stappen, lees de serverregels, mogelijk moet je deze accepteren, maar dit spreekt allemaal voor zich en al gauw belandt je in de daadwerkelijke server.

Ik zit in de server, en nu?

De inrichting van zo’n server bestaat uit allerlei verschillende type kanalen, die je links in een zijbalk ziet. Zo kan je daar tekstkanalen treffen, dit zijn plekken waar iedereen met elkaar kan chatten over de desbetreffende onderwerpen. Of je vindt er diverse spraakkanalen, plekken waar je in een open ruimte met elkaar kan praten (bellen). Tijdens het ‘bellen’ (of ook wel het ‘in een call zitten’ genoemd) kan een ieder er ook altijd voor kiezen om een camera aan te zetten, een scherm te delen of een activiteit te starten. Zo een activiteit kan een spelletje zijn of gezamenlijk YouTube video’s kijken. Naast deze twee populaire kanalen kom je ook steeds vaker het forumkanaal tegen. Dit is een omgeving waar mensen een eigen topic kunnen starten, net als op een regulier forum. Als laatste heb je ook nog de zogeheten aankondigingskanalen en podiumkanalen. In een aankondigingskanaal worden veelal updates gedeeld en deze kan je dan ook volgen door middel van de volgknop. En als laatste het podiumkanaal, deze lijkt erg op het spraakkanaal alleen in plaats van dat iedereen met elkaar kan praten, zijn er een aantal aangewezen personen die de spreker zijn en de rest is automatisch luisteraar ofwel het publiek. Wil je toch reageren op wat er op het podium gebeurd? Dan steek je met een knop je hand op en doe je een verzoek om te mogen spreken. Dit type kanaal kom je overigens het minst tegen op Discord.

Ik zie een lijst met hashtags en andere icoontjes met titels, zijn dit die kanalen?

Ja dat zijn de kanalen. De icoontjes geven het type kanaal aan.

  • Een boekje met vinkje is het kanaal met de serverhuisregels.
  • Een hashtag (#) is een tekstkanaal.
  • Een luidspreker met geluidsgolven is een spraakkanaal.
  • Een icoon met twee praatwolkjes is een forumkanaal.
  • Een megafoon is een aankondigingskanaal.
  • Een poppetje met geluidsgolven boven zijn hoofd is een podiumkanaal.
  • Een van deze bovenstaande icoontjes maar dan met een extra slotje erbij, is een privékanaal variant. Je kan of het kanaal wel zien maar je kan er verder niets mee doen want je bent niet juist gemachtigd, of je hebt juist volledige toegang tot dit kanaal en is het slotje ter informatie dat je je in een privékanaal bevindt waar je alleen toegang toe hebt wanneer je de juiste rol en machtigingen hebt.
Wat een lange lijst aan kanalen, kan ik daar wat aan doen?

De ene server is klein en de ander is groot, wist je dat je daar zelf ook een soort van controle op hebt? Zo kan je bijvoorbeeld kanalen dempen van meldingen. Ook kan je categorieën invouwen. En mocht er dan toch iemand iets posten in een bepaald kanaal die in een ingevouwen categorie zit? Dan springt die toch even te voorschijn. Daarnaast heb je ook een sneltoets waarmee je direct alle kanalen kan tonen in een server mocht je ze allemaal hebben weggestopt en je wilt ze toch graag weer zichtbaar hebben. En als klap op de vuurpijl kan je zelfs naar een speciaal tabblad gaan om je eigen kanalenweergave te regelen, genaamd kanalen en rollen. Hierin belandt je eerst op een pagina met de aanpassingsvragen. Deze vragen heb je mogelijk bij binnenkomst beantwoordt en kan je hier te allen tijde aanpassen. Het tweede subtabblad bevat een overzicht van alle kanalen en hier kan je dan ook de kanalen van de server aan of uitvinken. Hiermee stop je de kanalen eigenlijk weg in een speciale categorie, lekker uit het zicht. Of je kan ze hier weer zichtbaar maken voor jezelf. Zoals je al merkt, met al deze verschillende wegen naar Rome, merk je dus dat Discord enorm flexibel is en je de app helemaal kan gebruiken zoals jij dat het fijnst vindt.

Maar wat gebeurt er als ik op een kanaal tik?

Wanneer je op een kanaal klikt dan opent zich het desbetreffende kanaal met zijn bijbehorende functies. Ook kan je zien wie er allemaal online zijn. De onlinelijst kan overigens wel wat verschillen per kanaal. Dit komt omdat elk kanaal zo ingesteld kan worden, dat in sommige kanalen voor specifieke mensen zichtbaar zijn. Dit wordt geregeld door rollen.

Rollen?

Klopt, binnen Discord heeft elke server zijn eigen rollensysteem. Aan deze rollen kunnen door de eigenaar van de server en zijn moderators allerlei machtigingen toegewezen worden. Zo kan het zijn dat je eigenlijk maar een deel van de server ziet en dat er meer kanalen bestaan dan je weet, omdat deze verborgen zijn (een zogeheten privékanaal). Zo heeft elke server waarschijnlijke wel een backstage plek voor zijn moderators, waar ze bijvoorbeeld hun serverproblemen oplossen. In je profiel zie je welke rollen je in de desbetreffende server hebt gekregen. Ook kan je de rollen van andere leden zien. Vaak wordt ergens in een server wel uitgelegd hoe bepaalde rollen werken, welke functie ze hebben of hoe je ze kan krijgen. Als je een server binnenkomt en je hebt al een aantal rollen gekregen, dan kan dit zijn doordat je in het welkomstportaal (tijdens het onboarden) een aantal vragen hebt beantwoordt. Aan de hand van jouw antwoorden krijg je dan al een aantal rollen toegewezen.

Oké, oké, maar kunnen we weer even terug naar hoe die kanalen werken?

In een tekstkanaal zie je vaak de gespreksgeschiedenis en kan je zo op elk moment mee chatten. Of in een spraakkanaal is het maar net of je een leeg kanaal joint of een actieve call joint. Wanneer er geen leden in dit kanaal zitten, zie je alleen jezelf zitten en de daarbij horende functies. Maar join je een actieve call dan hoor je direct andere mensen praten en kan je of gelijk meepraten, of je luistert gewoon eerst even rustig. De functie microfoon dempen is hierbij ook een goede om in de gaten te houden. Deze kan je van te voren al op dempen zetten of van dempen afhalen, zodat je op een voor jouw meest prettige manier de call joint. Ook tijdens de call kan je de status van jouw microfoon of jouw camera te allen tijde wijzigen. Mocht je nou meer informatie willen lezen over hoe dit allemaal werkt en hoe Discord nou verder werkt? Dan raden we je aan om de officiële uitleg van Discord voor beginners zeker te lezen.

Backseaters heeft als missie om parkliefhebbers nieuws en content over attractieparken, dagattracties en dierenparken te brengen en wil graag deze content en liefhebbers met elkaar verbinden door middel van het faciliteren van een eigen community. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft Backseaters naar aanleiding van allerlei eerdere eigen positieve ervaringen, de vele mogelijkheden binnen de app en dat Discord alsmaar in populariteit groeit, de keuze gemaakt om een eigen server te beginnen op Discord.

Klik hier voor de officiële uitleg van Discord voor beginners.

Wat speelt er in de Discord

Het #tripreports kanaal is geopend.

Hier kunnen onze Seaters hun eigen tripreports delen.

Meest recente
‘Drop Your’

In het kanaal #drop-your, kunnen onze Seaters deelnemen aan de volgende drop-your-opdracht:

#20 – Drop your crazy food

Huidige poll of stelling

De huidige poll:

Vanaf welke temperatuur sla jij een dagje attractiepark graag over? Vanaf….

Tripreports vanuit onze Discord server

Wil je jouw tripreport hier ook graag terug zien? Join dan gauw onze Discord server en deel hem in het #tripreports kanaal en dan verschijnt die hier binnenkort.

27-05-2024 08:26
Ik en een vriend zijn afgelopen weekend naar de Efteling geweest. Was super leuk en gezellig. Vrijdag was er wat regen wat minder leuk is maar we konden wel binnen attracties doen en de charlatans show konden zien. Zaterdag was echt lekker weer af en toe een bui maar wel een lekker zonnetje, het was best wel druk op die dag. Wij zijn in de Joris en de draak geweest was echt wel een hele fijne achtbaan rit na de verbouwing en wij zijn ook bij de Swarte kat geweest en we hebben nieuwe Souvenir er bij een magneet rond om Danse macabre die kost €3,50. Wij hebben ons zeker vermaakt in de Efteling. Wij hebben ook vogelrok gedaan echt top achtbaan en hele aardige medewerkers hebben ze bij de vogel rok. Wij hebben ook nog even show raven lijn gezien was echt leuk. En we hebben nog meer attracties gedaan. Wij gaan zeker binnenkort weer naar de Efteling.

03-05-2024 23:28
Ik zal gelijk maar het spits afbijten van dit kanaal met een trip report naar Europa-park. Inmiddels heb ik dit prachtige park al 2 keer eerder mogen bezoeken, maar mijn tijdens mijn vorige bezoek waren ze nog druk bezig met Rulantica bouwen en was Nederland afgebrand. Kortom; het werd weer eens tijd om terug te keren naar Rust! Mijn Europa-park Midweek begon met een avondje zwemmen in Rulantica, want zoals eerder benoemd was deze nog niet open tijdens mijn vorige bezoek. We worden bij aankomst direct omvergeblazen door het gehele gebied. Zowel het hotel (vanaf de buitenkant, want wij zaten gewoon in een goedkope Airbnb) als het zwembad zien er prachtig uit. De sfeer is gezellig en gewoonweg fantastisch zodra alles is verlicht. Wij hadden een middag-avond tickets, van 17:00 tot 22:00. Achteraf gezien had een avond ticket ook prima geweest (zeker na de lange autorit hahaha). Ik vind het altijd lekker om eerst een waterpark te verkennen via de lazy river. Dit om een beetje te kijken waar alles is, maar ook om te wennen aan de watertemperatuur. Ik weet niet of het aan mijn leeftijd ligt maar ik vind het steeds kouder worden in waterparken. Hier was het water nog enigszins te doen gelukkig. We dobberden rustig door de grotten en langs wat waterspuwende Snorri beelden. De lazy river is niet al te lang maar zeker leuk om mee te beginnen!

Hierna was het wel tijd voor wat actie. Vol goede moed begonnen we met Stormvind. Normaal gesproken lees ik mij in over de attracties, maar deze keer ben ik er eigenlijk compleet blind ingestapt (zowel letterlijk als figuurlijk, zonder bril kon ik de meeste borden niet lezen). Na zo’n 20 hele lange minuten wachten in een bloedhete wachtrij waarbij we ons allebei eigenlijk steeds minder goed begonnen te voelen mochten wij in de banden stappen. Wat een vaart werd er gemaakt en toen we plotseling in een trechter kwamen was het helemaal feest. Het verfrissende water deed ons goed want eenmaal beneden hadden we nergens meer last van en was het tijd om de volgende glijbaan te doen: de Isbrekker. Kort maar krachtig! Blijft leuk om zo het water in te duiken. We waren nog een beetje huiverig om weer in een langere rij aan te sluiten gezien de warmte in het trappenhuis waardoor we besloten een rondje te gaan lopen, opzoek naar de glijbaan met de matjes. Het koste ons welgeteld drie rondjes door het zwembad voordat we deze gevonden hadden… En dat terwijl er toch één paar goed werkende ogen mee was. Voordat we bij de mattenglijbaan aankwamen gingen we nog van Hugin (of Munin) wat ontzettend lachen was. Deze racer glijbaan gaat lekker hard en heeft leuke jumps. Tussendoor waren we ook nog afgeleid door de wildwaterbaan Vildstrøm. De Centerparcs parken en Hof van Saksen hebben mij vanaf jongs af aan fan gemaakt van wildwaterbanen en deze was eigenlijk een complete verrassing. Het is geen lange wildwaterbaan, maar wel een leuke, met twee routes. Ik vond beide routes leuk om te doen en had niet echt een voorkeur naar een van de twee. Het systeem was wel bijzonder. Bij het instap bad hing een stoplicht dat om de zoveel seconden op groen sprong, verder was er geen medewerker. Het verbaasde mij ergens dat iedereen netjes de tijd nam om even te wachten, in Nederland zie ik dat niet zo snel gebeuren.

Na de wildwaterbaan was het eindelijk tijd voor de matjes glijbaan: Vikingløp. In deze racer glijbaan race je tegen 7 anderen. Het is de grootste raceglijbaan van Europa en dat is te merken. Wat een fantastische glijbaan is dit! Een timer verteld wanneer je mag gaan en vervolgens roetsj je door de baan. Gedurende de rit kom je 2x in een open stuk uit waarbij je je tegenstanders kan zien. Eenmaal beneden kon je op de borden zien op welke positie je was gekomen. Ik ben niet verder gekomen dan de tweede plek hahaha. Inmiddels hadden we de moed verzameld om de andere glijbaan toren weer te trotseren en sloten we aan in de 20 minuten wachtrij van Svalgur Rytt. Opnieuw werden we helemaal naar in de warmte van het trappenhuis, maar we waren geen opgevers. Gek genoeg leek niemand er verder last van te hebben. Svalgur Rytt bleek in eerste opzicht een familie raft glijbaan te zijn. Meestal vind ik deze niet zo heel bijzonder, maar deze gaat nog best hard! En dat zorgde voor een erg vermakelijke rit waarbij de raft nog best hoog kwam in de bochten. Het was tijd om even uit te rusten en wat verse zuurstof te verkrijgen in het buitenbad. Hier zit tevens een bar ingebouwd en wat ligbanken aan de zijkant, kortom, de perfecte plek om bij te komen. We hadden nog twee glijbanen te gaan: Två Fall en Vinter Rytt (en de valluik glijbaan, maar daar krijg je mij niet vanaf). Beiden in de verschrikkelijk warme toren. De één had vrijwel geen wachtrij en de ander 25 minuten en daar zaten we echt niet op te wachten. Uiteindelijk hebben we de Två Fall nog meegenomen en de Vinter Rytt helaas overgeslagen. Gelukkig heb ik een soortgelijke glijbaan al eens in Siam Park mogen doen. De Två Fallverraste ons wederom positief. Dit is een heerlijke snelle glijbaan, persoonlijk vind ik deze leuker dan Stormvind, wat aan het verschil in wachttijden niet geheel overeenkomt met de andere bezoekers.

Naast de bovengenoemde glijbanen zijn er natuurlijk ook nog super veel kinderglijbanen, speelattributen en een golfslagbad. Het buiten gedeelte was ook al open, maar mij nog net even te koud. Je zou je hier echt een gehele dag kunnen vermaken, maar de vermoeidheid begon echt wel toe te slaan. Rulantica is zeker een aanrader. Het park is mooi gedecoreerd en heeft super toffe glijbanen. Ik kom er vast nog wel een keer terug! (:

Als we je nu nog niet hebben weten te overtuigen om onze leuke en gezellige Discord server te joinen, dan weten wij het ook niet meer, zeggen we met een gekscherende knipoog. Wat je anders ook zou kunnen doen, is gewoon onze andere social mediakanalen gaan volgen: