De Efteling heeft vanochtend bekendgemaakt dat Spookslot na de zomer zal sluiten. De attractie uit 1978 wordt volgens directeur Fons Jurgens het slechtst gewaardeerd onder de bezoekers. In 2024 zal op deze plek een vernieuwd themagebied met een nieuwe overdekte attractie openen.

Eerder had de Efteling plannen om uit te breiden aan de oostkant naast het Efteling Hotel. Door corona zijn deze plannen al meerdere keren uitgesteld. Het gaat hier over een flinke investering waarvan het park op dit moment het geld simpelweg niet heeft. En toch wilt het park niet stilzitten. Met de bouw van een vernieuwd gebied op de plek van Spookslot inclusief attractie zal het park ook diep in de buidel moeten tasten. Naar verluid hangt hier een prijskaart aan van 25 miljoen euro. ”Ook een flinke investering, maar wel een noodzakelijke”, vertelt Jurgens. ”De beslissing hierover is niet over een nacht ijs gegaan: investeren in deze bijzonder tijd blijft spannend. Maar het is belangrijk om ook in deze tijd vooruit te kijken en ervoor te zorgen dat de Efteling een Wereld vol Wonderen blijft voor jong en oud”.

Met de komst van een nieuwe attractie zal ook de capaciteit vergroot worden. Naar verwachting kunnen straks ongeveer 1250 bezoekers per uur de nieuwe attractie beleven. Wat voor een attractie er precies gaat komen wilt de Efteling nog niet naar buiten brengen.

De werkzaamheden voor het vernieuwde themagebied starten in de loop van 2022. Wanneer Spookslot precies zal sluiten en of er een afscheidsmoment gaat plaatsvinden, maakt het park op een later moment bekend.

Reacties

Waar rook is, is vuur. De laatste weken gingen er al verhalen rond over een mogelijke sluiting van het Spookslot. Medewerkers verrichtte op het plein voor het spookhuis diversen metingen uit. Dit bleef ook onder liefhebbers niet onopgemerkt. Waar de een hoopte op behoud, wilde de ander juist een vervanging van Spookslot.

Nu de kogel door de kerk is zijn de meningen verdeeld. Maar het merendeel lijkt het toch een goede zet te vinden van de Efteling. De attractie zou naar hun mening verouderd en saai zijn. Toch kan de sluiting van het spookhuis niet van iedereen begrip krijgen. Op Twitter reageert Chielbuster:

De Efteling wil meer concurreren met de andere spelers op de internationale markt. Maar doe je dat niet juist door vooral jezelf te blijven?” De tweet wordt aangevuld met een filmpje waarop Anton Pieck zegt: ”Dat iemand die zich gedwongen aanpast bij de geest van de tijd, die vermoord zijn persoonlijkheid”.

Ook gebruiker OrangeStar222 is verbaasd: ”Kunnen we geen petitie o.i.d. beginnen? Zonder Spookslot is er geen Efteling. Dit is een meesterwerk die je niet zomaar kunt afbreken”.

 

Hoe kijk jij tegen deze investering aan? Vind je het een goede of juist een slechte zet om Spookslot te vervangen? Discussieer mee in onze Discord.

Hoe zou Halloween in de Efteling zijn? Drie liefhebbers presenteren hun ideeën. Benieuwd wat zij te zeggen hebben? Klik.

 

Volg ons op de social media kanalen en mis niets meer over horror en Halloween:

Discord

Facebook

Instagram

Twitter

Youtube