Europa-Park, Duitslands grootste attractiepark, ontvangt jaar op jaar meer Nederlandse gasten. Om beter inzicht te krijgen in het gedrag van deze groeiende groep bezoekers, heeft het park onderzoek gedaan naar hun gedrag in achtbanen. Uit dit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft van de Nederlanders wel eens in een achtbaan stapt (56%), en weer ongeveer de helft daarvan kan of wil een gil niet onderdrukken (eveneens 56%). In 2014 werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd en toen stapten we minder in achtbanen (48%) en gilden bovendien minder (47%). En wat blijkt: vrouwen gillen vaker dan mannen. Of … zouden de mannen het niet toegeven?

Nederlanders zijn fervente attractieparkbezoekers. Jaarlijks brengen we miljoenen bezoeken aan attractieparken. Helaas is er weinig bekend over het gedrag van bezoekers in achtbanen. Europa-Park, dat met 14 achtbanen juist veel achtbaanplezier te bieden heeft, liet daarom een onderzoek uitvoeren waarbij meer dan 1.000 Nederlanders ondervraagd werden. De resultaten van maart 2025 laten een aantal interessante verschillen zien met die van oktober 2014.

Resultaten onderzoek 2025 (vs 2014)

56% van de ondervraagden geeft aan wel eens in een achtbaan te stappen, vergeleken met 48% tien jaar geleden. Nederlanders gillen de laatste jaren vaker in achtbanen: 35% gilt soms, 13% gilt vaak, 9% gilt altijd en 44% gilt nooit. Ter vergelijking: tien jaar geleden gilde 6% altijd en 54% nooit. Mannen stappen iets vaker in een achtbaan dan vrouwen (58% tegenover 54%). Tien jaar geleden was dat verschil groter met 54% voor mannen en 42% voor vrouwen. 61% van de mannen gilt nooit tijdens een rit, tegenover 28% van de vrouwen. 3% van de mannen gilt altijd, tegenover 14% van de vrouwen. Tien jaar geleden gilde 72% van de mannen en 32% van de vrouwen nooit, en 1% van de mannen en 13% van de vrouwen gilde altijd. Ook steeds meer 55-plussers (33%) durven een ritje in de achtbaan aan en in deze groep gilt 39%. Tien jaar geleden durfden 21% van de 55-plussers een rit aan en gilde 27%.

Of iemand wel of niet gilt, hangt van diverse factoren af. Vrouwen gillen over het algemeen vaker dan mannen, mede door culturele normen, sociale verwachtingen en emotionele expressie. De meeste mensen gillen in achtbanen van schrik of angst, maar sommigen juist uit plezier. Gillen heeft nog een bijkomend voordeel, het voorziet de longen van meer zuurstof.

Henk Groenen, verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van Europa-Park in de Benelux, zegt: “Het is niet de topsnelheid die bepaalt hoe spectaculair een achtbaan is en hoe hard er wordt gegild. De in 2024 geopende achtbaan ‘Voltron Nevera powered by Rimac’ heeft bijvoorbeeld met 105 graden de steilste lancering ter wereld en verrast bezoekers met talloze richtingwisselingen en maar liefst 7 over-de-kop-elementen. Dit zorgt voor een enorme adrenalinestoot en dus kun je erop rekenen dat hier ook stevig gegild wordt.”

Lees ook eens: Eerste bemande ritten YOY: ‘Chill is beter dan Thrill’

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Join hier de server.

Vergelijkbare berichten