Luchtvaartmuseum Aviodrome staat op 5 en 6 november in het teken van virtueel vliegen. Tijdens het Flight Simulator weekend staat het hele museum vol met flight simulators, nagebouwde cockpits en de nieuwste software om in ieder type vliegtuig de wereld over te reizen.

Ongeveer 200 hobbyisten en specialisten van verschillende clubs en bedrijven van over de hele wereld komen naar Aviodrome om hun creaties in het museum te laten zien. “Een enorm aantal waar we echt heel trots op zijn”, vertelt Coen Hoozemans, general manager van Aviodrome. “Het is voor de meeste deelnemers niet alleen een kans om hun passie met publiek te delen, maar ook om andere kenners en liefhebbers te ontmoeten. Dat maakt het niet alleen voor onze bezoekers, maar ook voor de specialisten een heel bijzonder weekend.”

Een van de deelnemers is het Virtual Air Traffic Flight Simulation Network. Deze organisatie demonstreert het online vliegen rond de aardbol met luchtverkeersleiding. InHolland Flightsim Delft laat bezoekers via virtual reality naar onder andere de Flightsim cockpit voor het eerste Nederlandse elektrische vliegtuig van E-flight kijken.

Het échte vliegen wordt tijdens dit weekend met de verscheidenheid aan nagebouwde cockpits en speciale simulatie software zo realistisch mogelijk benaderd. Van zelfgebouwde bewegende cockpits, waarbij ieder onderdeel een bijzonder verhaal heeft, tot volledige replica’s van cockpits. Bezoekers kunnen ook zelf in een aantal van deze cockpits stappen en ervaren hoe het is om zelf virtueel te vliegen.

Naast de tentoongestelde cockpits en de aanwezigheid van de uiteenlopende sim-clubs, vinden er ook verschillende presentaties plaats. Zo zijn er lezingen over het ontwerpen en bouwen van de zelfgemaakte panelen die nodig zijn in flight simulators en over wat er allemaal komt kijken bij het bouwen van een motion simulator.

Om deze flight simulators te zien en te bedienen hoef je niets extra’s te betalen. Met een regulier ticket voor Aviodrome heb je toegang tot ze allemaal. Houders van de Museumkaart of de vriendenloterij VIP-KAART hebben gratis toegang.