Op maandag 12 februari 2024 ontstond er een grote brand in het zwembad Oceana van Liseberg. Rond 10:00 uur kwam de melding binnen en reden meerdere hulpdiensten richting de overdekte waterwereld. Volgens de laatste berichten is er nog steeds een serieus risico dat het vuur kan oplaaien. De vermiste medewerker die op het moment van de brand aanwezig was, is nog niet gevonden. Het instortgevaar maakt het betreden van dit gebouw dan ook gevaarlijk. De brandweer geeft tekst en uitleg over de gang van zaken in gesprek met SVT.

Tijdens de brand ontstond er een gigantische rookontwikkeling. Later vonden er meerdere explosies plaats terwijl de brandweer in het gebouw aanwezig was. In een rapport aan de Work Environment Agency werd duidelijk dat verschillende brandweerlieden aangaven dat ze dachten dat er iemand ernstig gewond was geraakt of overleden was.

Het eerste reddingsteam arriveerde maandagochtend ter plaatse bij Oceana. Op dat moment stond er al een waterglijbaan in brand. Hulpdiensten kregen signalen dat er mensen in het pand aanwezig waren, waardoor zij besloten naar binnen te gaan.

”In het begin, toen je ter plaatse arriveerde, merkte je geen grote risico’s op, maar daarna kwam de nogal verrassende brandgasexplosie”, zegt reddingsmanager Per Nyqvist. Het team beklom de toren bij de waterglijbanen en opende daarbij een deur op de derde verdieping. Hier werden zij opgewacht door een flink lading rook waardoor zij besloten zich om te draaien. Kort erna vond de explosie plaats.

Volgens Per Nyqvist is het onduidelijk hoeveel mensen er precies in het waterpark waren toen de explosie uitbrak. In het rapport staat dat het team uit vijf personen bestond. “Ik zie dat de brandweerlieden die alles van een afstandje hebben gezien, merkbaar getroffen zijn door het incident”, aldus Nyqvist.

Onderzoek

Er wordt op dit moment druk onderzocht wat de oorzaak van de brand is geweest. Liseberg kan nog niet zeggen of het zwembad herbouwt gaat worden. Daar is het volgens het park nog veel te vroeg voor. De prioriteit ligt nu bij het vinden naar de vermiste medewerker.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.