Als bezoeker van een Halloween-evenement zal je er vast weleens in aanraking mee zijn gekomen; Dia de los Muertos. Dit thema is zowel in het verleden als vandaag de dag populair onder organisatoren van horror-events. Om maar even een kleine selectie te maken: Walibi Holland heeft het thema gebruikt tijdens de Halloween Fright Nights, Drouwenerzand Attractiepark heeft het thema vorig jaar nog gebruikt en Attractiepark Toverland heeft hun Fiesta de los Muertos voor aankomende editie weer aangekondigd. Het is dan ook niet gek dat mensen al snel de link leggen tussen Halloween en Dia de los Muertos. Maar klopt die link wel? Voor inspiratie overduidelijk wel maar het Mexicaanse feest staat eigenlijk compleet los van Halloween.

Dia de los Muertos kan best een lastig geval zijn om los van Halloween te zien. Het werkt dan ook totaal niet mee dat deze Mexicaanse feestdag precies een dag na Halloween is. Echt waar, de ‘Dag van de Doden’ is op 1 november en tijdens dit feest worden dierbaren geëerd die naar het hiernamaals zijn overgegaan. Het feest steeg in populariteit en trok een breder publiek aan toen Disney met hun film Coco uitkwam in 2017. De film liet duidelijk zien dat het feest niet spooky maar juist uiterst heilig is.

Suikerschedels

De feestdag begint op 1 november en eindigt op 2 november. Een belangrijk onderdeel van Dia de los Muertos zijn de calaveras, oftewel de suikerschedels. Hoewel geschminkte schedels er op alle gezichten best een beetje spooky uitzien, zijn de ontwerpen zeker niet bedoeld om eng te zijn. Sterker nog, deze kleurrijke verf is bedoeld om de sterfelijkheid op een verenigde manier weer te geven.

De suikerschedels die bijna bij alle Halloween-events onderdeel zijn van de scare actors, als Dia de los Muertos uiteraard onderdeel van het event is, maken geen deel uit van een outfit of kostuum. Ze maken deel uit van een eeuwenoude traditie die de eenwording van gezinnen vertegenwoordigt, ongeacht of zij levend of dood zijn.

Offers

Een ander cruciaal element van Dia de los Muertos is la ofrenda, oftewel het offer, dat is gemaakt om hulde te brengen aan de overledenen. Vaak worden foto’s van overleden dierbaren tentoongesteld om hun leven op aarde te herdenken. Las ofrendas kunnen ook de favoriete items van overleden dierbaren bevatten, zoals hun favoriete eten en drinken.

Goudsbloemen worden soms bij het graf van de doden geplaatst omdat hierin het geloof is dat deze bloemen de doden vanuit het hiernamaals terug naar de levende wereld leiden.

Gezellige scare zones

Dia de los Muertos is voor veel Mexicanen vandaag de dag nog steeds een mooi feest. Deze viering van het leven mag dan ook niet cultureel worden toegeëigend door anderen die geen moeite doen om de diepere betekenis ervan te begrijpen en waarderen.

Het is juist die achterliggende gedachte wat Dia de los Muertos zo populair maakt tijdens Halloween. De scare zones waar deze feestdag worden uitgebeeld zijn daarom ook nooit echt eng. De Mexicaanse klanken, de kleurrijke omgeving en de sierlijke karakters die door de zones dwalen maken de scare zone juist gezellig en vrolijk. Zo kan je tijdens de aankomende Halloween Nights in Attractiepark Toverland getuige zijn van het offerfeest.

Halloween en Dia de los Muertos worden daarom vaak in een adem met elkaar verbonden. Het moge duidelijk zijn dat de twee feestdagen totaal iets anders vertegenwoordigen.

Kan je niet genoeg krijgen van scare nieuws, horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server en help ons naar de 700 leden.