Voor veel mensen is 16 augustus een normale dag, maar dat geldt niet voor liefhebbers van achtbanen. Dit is de dag die ook wel bekend staat als Rollercoaster Day. Wereldwijd wordt het bestaan van achtbanen gevierd. Waarom precies deze dag? Op 16 augustus 1898 ontving de ontwerper van de eerste achtbaan met een looping een patent. Wist je dit nog niet? Er staan in dit artikel nog veel meer leuke weetjes over achtbanen die je misschien nog niet wist.

Achtbanen zijn er in allerlei soorten en maten, maar hoe zag de allereerste achtbaan eruit? Volgens verhalen en tekeningen stamt het eerste achtbaan-idee uit Rusland. In de 16e en 17e eeuw werden houten stellages gebouwd waar men, als het gesneeuwd had, met een slee van af kon glijden. Het duurde uiteindelijk nog veel langer voor de naam ‘achtbaan’ werd geboren. Dit gebeurde in het jaar 1880 toen F.A. Schwarz uit Duitsland patent vroeg voor het idee van een achtbaan in de vorm van een acht.

Ronde looping?

Rollercoaster Day is zoals eerder vermeld gelinkt aan de eerste achtbaan met een looping. Is het je weleens opgevallen dat een looping nooit rond is, maar eerder druppelvormig? En dat is maar goed ook, want bij het verlaten van een perfecte ronde looping zouden er te veel g-krachten op de inzittenden van het treintje komen. Dit leidde in het verleden tot ongevallen. Anton Schwarzkopf was uiteindelijk de persoon die met de eerste moderne looping kwam op achtbaan Revolution in Six Flags Magic Mountain. Deze achtbaan uit 1976 is vandaag de dag nog steeds operationeel.

G-krachten

De term g-krachten is afkomstig van het Engelse woord ‘gravity’. G-krachten maken een achtbaan spannend. Er zijn positieve, negatieve en zijwaartse g-krachten. Bij positieve word je in je stoeltje gedrukt. Dat gebeurt bij versnellingen. Bij negatieve g-krachten lijkt het alsof je loskomt van je stoel, bijvoorbeeld als het treintje over een heuvel gaat.

Ritje tegen nierstenen

Twee artsen uit de USA hebben in 2018 ontdekt dat kleine nierstenen kunnen loslaten bij het rijden in een achtbaan. Het tweetal werd beloond met de ‘Ig-Nobelprijs’ van de medische faculteit van de universiteit van Harvard. De prijs wordt uitgereikt aan onderzoeken die mensen eerst aan het lachen brengen maar daarna tot nadenken aanzetten.

Hoger, langer en sneller

Fabrikanten en attractieparken maken er soms een sport van om de hoogste, snelste of langste achtbaan te bouwen. Maar welke achtbanen zijn nu echt de hoogste, snelste of langste ter wereld en waar kan je ze vinden?

Formula Rossa is nog altijd recordhouder voor de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan is te vinden in Ferrari World Abu Dhabi en lanceert inzittenden naar 240 km/u. De verwachting is dat dit record binnenkort naar iemand anders gaat. Het nog te openen Falcons Flight in Six Flags Qiddiya City zou zelfs 250 km/u moeten gaan.

Voor de hoogste achtbaan zal je naar de Verenigde Staten moeten afreizen. Daar staat een achtbaan die al sinds 2005 het record voor hoogste achtbaan ter wereld in handen heeft. We hebben het natuurlijk over Kingda Ka in Six Flags Great Adventure. Deze achtbaan is 139 meter hoog.

De langste achtbaan staat in Nagashima Spa Land in Japan. Achtbaan Steel Dragon 2000 heeft een lengte van 2479 meter. Ook dit record lijkt binnenkort naar achtbaan Falcons Flight te gaan. Deze nieuwe achtbaan wordt maar liefst 4250 meter lang.

Fijne Rollercoaster Day!

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Join hier de server.