Het kan niet anders dan dat het Spoorwegmuseum in Utrecht terugkijkt op een goed jaar. Bijna 500.000 bezoekers wisten het museum te vinden in 2023. En daarmee is dat gelijk het beste jaar in de geschiedenis van ‘het leukste station van Nederland’.

In het Spoorwegmuseum komen bezoekers alles te weten over het spoor. Er staat niet alleen een grote verzameling aan locomotieven en rijtuigen, maar bezoekers kunnen ook meer te weten komen over de spoorwegen door middel van attracties, spelletjes, theater en een audiotour.

Marleen Schlichting, Hoofd Marketing, Communicatie & Fondsenwerving van het museum, is erg tevreden met de cijfers en had dit hoge aantal bezoekers niet verwacht. De evenementen waren afgelopen jaar in trek, met als uitschieter Winter Station. Door middel van decoratie, verlichting en een schaatsbaan werd het museum in winterse sferen gebracht.

Cijfers en vooruitblik op 2024

Het vorige bezoekersrecord werd gevestigd in 2017, toen passeerden 444.000 bezoekers de kassa. In de coronajaren zakten de cijfers onder de 200.000 bezoekers per jaar, in 2022 herstelde het museum van deze dip met een totaal van 378.000 bezoekers. In 2024 viert het Spoorwegmuseum het 150-jarig bestaan van het Maliebaanstation -tegenwoordig het entreegebouw van het museum- met een tentoonstelling die in april opent.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.