Bezoekers van ZooParc Overloon kunnen binnenkort een nieuwe diersoort spotten in het park. In het bestaande gebied ‘Jangalee’ lopen straks nevelpanters rond. Het park start binnenkort aan de bouw van het nieuwe verblijf. Met de komst van deze nieuwe diersoort zet het park zich in voor het behoud van bedreigde diersoorten.

Nevelpanters leven in Zuidoost-Azië, maar door het verlies van hun leefgebieden vanwege ontbossing is de soort daar erg kwetsbaar. Hoofd dierenverzorger Steven van den Heuvel vertelt: “We vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een gezonde reservepopulatie van een bedreigde of kwetsbare diersoort middels een bestaand Europees managementprogramma”.

Uitbreiding Jangalee

De uitbreiding van het expeditiegebied Jangalee speelt ook een grote rol in de wensen van ZooParc. General manager Roel Huibers: “In de expeditiegebieden willen we de bezoekers mee op reis nemen langs verschillende werelddelen. In Jangalee staan dieren uit Zuidoost-Azië centraal en de wens om dit deel uit te breiden was er al een tijdje. Fantastisch dat we het verhaal van deze kwetsbare soort gaan vertellen!” 

Van den Heuvel: “En zo is de keuze gevallen op de nevelpanters. Binnenkort mogen we twee vrouwtjes verwelkomen! In de toekomst hopen we een man te ontvangen en zo een bijdrage te leveren aan het managementprogramma.”

Nieuw verblijf voor de wasberen

Om plaats te maken voor de nevelpanters gaan de krabbenetende wasberen intern verhuizen. De dieren krijgen binnenkort een ander verblijf in het gebied dat beter aansluit bij de soort, namelijk in Madidi. In dit expeditiegebied staat de natuur van Zuid-Amerika centraal.

“Het uiteindelijke doel is om het oude Amazonegebied in de komende jaren om te vormen tot het Aziatische gebied Jangalee. De komst van de nevelpanters is hierin de eerste stap!” aldus Huibers.

Naar verwachting zijn de bouwwerkzaamheden voor de zomervakantie afgerond. Niet veel later zullen de nevelpanters arriveren in Overloon.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.