Het Zweedse attractiepark Liseberg is van plan om een wel heel bijzondere wereldrecordpoging te doen. Dappere senioren die 70 jaar of ouder zijn, worden door het park uitgenodigd om een record te vestigen in dive coaster Valkyria. Het is de bedoeling om het record te breken voor de hoogste gemiddelde leeftijd tijdens een achtbaanrit. Dit record ligt momenteel in handen van Blackpool Pleasure Beach, waar een gevulde achtbaantrein in 2003 een gemiddelde leeftijd van 75,25 jaar had.

Mårten Westlund, PR- en communicatiemanager bij Liseberg: ”We zijn benieuwd of we een Valkyria-trein, met 18 stoelen, kunnen vullen met avontuurlijke senioren voor een opwindende rit op 3 september. Daarnaast zullen we ook proberen een wereldrecord te vestigen voor de hoogste gemiddelde leeftijd in een achtbaanrit. Dat is ons doel, maar het belangrijkste is om samen plezier te hebben en te laten zien dat het pretpark voor alle leeftijden is.”

Niet alleen voor jongeren

Valkyria is niet zomaar een achtbaan. De achtbaan is 47 meter hoog, heeft een val van 50 meter en haalt een topsnelheid van 105 km/u. Liseberg is zich ervan bewust dat dit soort attracties vooral jongeren aanspreken. ”Misschien denken oudere mensen dat spannende attracties niet voor hen zijn”, aldus Westlund. “We willen dat veranderen. Gevoelens van vreugde en opwinding verouderen nooit, en onderzoek toont de positieve gezondheidseffecten aan van samen plezier maken en jezelf uitdagen. Wij geloven dat Liseberg daar een belangrijke rol in kan spelen.”

Lees ook eens: Liseberg komt met wederopbouw afgebrande Oceana, in 2026 voltooid

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Join hier de server.