Aan het begin van het nieuwe jaar heeft DierenPark Amersfoort haar jaarlijkse dierentelling achter de rug. Dit jaar telt het park 2.677 dieren. “Wij tellen de individuen in ons park om een nauwkeurig overzicht te hebben van onze diercollectie”, vertelt curator Nils Dijkgraaf. Deze traditie biedt het park de mogelijkheid om te inventariseren of alle diersoorten jaarlijks goed staan geregistreerd. 

De ene diersoort is makkelijker te tellen dan de andere. Volgens Nils vergt het inventariseren van de dierpopulatie creativiteit en geduld van de dierverzorgers, vooral bij de snellere dieren. “Het exacte aantal bavianen is bijvoorbeeld vastgesteld met behulp van een slow-motion video. Op deze manier hebben wij zestig mantelbavianen geteld”, legt Nils uit. Naast de bavianen telt het park onder andere zeven stokstaartjes, elf ringstaartmaki’s, 97 parelhoenders en ook 97 flamingo’s. Bij sommige diersoorten wordt een schatting gemaakt, aangezien het vrijwel onmogelijk is om alle individuen van elkaar te onderscheiden, zoals bij vissen en insecten. “Ook het tellen van de prairiehondjes is een uitdaging, aangezien deze diersoort voornamelijk in ondergrondse gangenstelsels leeft”, licht Nils toe. “Wij schatten de groep op 52 exemplaren.”

Alle dieren die leven in DierenPark Amersfoort worden met enige regelmaat geteld. “Wanneer er dieren worden geboren of overlijden, wordt dit geregistreerd in ons systeem. Jaarlijks wordt deze administratie gecontroleerd door middel van de dierentelling”, legt Nils uit. Het dierenpark telt 121 diersoorten, waarvan veertien ongewervelde soorten, dertien verschillende vissen, vier amfibieënsoorten, zeventien reptielensoorten, dertig vogelsoorten en 43 zoogdiersoorten.

Meer lezen over dierenparken? Klik dan hier.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.