Na de zomer zal het Spookslot plaatsmaken voor een huiveringwekkend nieuw themagebied met de nieuwe Efteling-attractie Danse Macabre, horeca, een souvenirwinkel en bijpassend entertainment. Het themagebied met attractie opent in 2024.

In de attractie Danse Macabre, vernoemd naar het bekende muziekstuk, word bezoekers straks meegenomen door het verhaal met de onvergetelijke muziek uit het Spookslot als rode draad. De omgeving is een mysterieus decor, waarin het 20 meter hoge attractiegebouw meteen de aandacht vangt. Het wordt griezelen in de Efteling als nooit tevoren.

Gedachtegoed

Team Lead Ontwerp Sander de Bruijn verteld: “Het gedachtegoed voor de Efteling is ontzettend belangrijk omdat we daarmee in staat zijn die verhalen tot leven te brengen en alle gasten onder te dompelen in de sprookjes en legendes van de Efteling. Als we echt iets weg moeten doen, of iets aanpassen of veranderen dan kijken we altijd naar de waarde die het heeft. Wat is de ziel en de oorsprong van het sprookje waar het over gaat? Hier in het Sprookjesbos gaat het over sprookjes van Grimm en Andersen. Maar bij Spookslot gaat het over het griezelen, op een hele bijzondere Eftelingse manier. Dat is ons startpunt. Helaas is het bij het Spookslot onoverkomelijk om daar een aanpassing, of in dit geval zelfs een grotere verandering te doen, vanwege de staat van het gebouw en de verouderde techniek.”

Nieuwe invulling van het gebied

Naast de Bruijn zal ook ontwerper Jeroen Verheij werken aan de vervanger van Spookslot. ”We hebben conceptsessies gehouden, een projectteam gevormd en vanuit onze afdeling hebben we ook een groep bij elkaar gezet, die ik zelf graag de ‘creatieve geesten’ noem. Dat past natuurlijk mooi in het thema griezelen wat we hier gaan brengen. We hebben iets heel moois verzonnen, waarbij de gasten zich straks echt tussen de restanten, de ruïnes van een oude abdij wanen. Met retail en horeca, maar ook dus die mooie attractie in een gebouw van ongeveer 20 meter hoog”, aldus Verheij.

Inspiratie

Jeroen Verheij: “Inspiratie kan eigenlijk van heel veel verschillende kanten komen: boeken, reizen, films en de wereld om je heen. In dit geval ook voor een heel groot deel uit het prachtige Spookslot zelf en de ontwerpen die Ton van de Ven daarvoor gemaakt heeft. De oplettende kijker gaat straks ook een aantal elementen daarvan toch weer terug herkennen in de nieuwe attractie. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat de Danse Macabre, het prachtige klassieke muziekstuk wat zo onlosmakelijk verbonden is met griezelen in de Efteling, terugkeert. Onze gasten gaan op een geheel nieuwe manier de Dans Macabre beleven. Niet onbelangrijk is dat we het Spookslot gaan vereeuwigen, zodat iedereen op zijn eigen manier daar nog tot in lengte van dagen aan terug kan denken. Na de zomer komt een waardig afscheid van het Spookslot.”

De Efteling is inmiddels ook met een eerste teaser naar buiten gekomen. In deze video is te zien hoe een kerkhof tot leven komt.

De opening van Danse Macabre staat gepland in 2024.

 

Praat mee en mis niets meer over horror en Halloween via Discord.