Op vrijdag 9 februari om 07.30 uur ontdekten de dierverzorgers in Koninklijke Burgers’ Zoo in de stal een pasgeboren Rothschildgiraffe. Het jong stond al overeind op zijn lange pootjes en keek alert rond. De geboorte heeft in de nacht ervoor plaats gevonden. Na een draagtijd van ongeveer veertien maanden bevalt een giraffe staand, waarbij het jong na een val van anderhalve meter hoogte gevolgd door een instinctieve halve koprol kennismaakt met de wereld. 

Geen halsbrekende toer

Giraffen kennen een staande bevalling, dus het jong komt met een klap op de grond ter wereld na een val van anderhalve meter hoogte. Gelukkig draait het jong daarbij instinctief. Daardoor belandt het niet op zijn kop, maar breekt zijn schouder de val. Al snel staat het jong op zijn poten, zij het nog ietwat wankel in de eerste uren. 

Geboorte in de groepsstal

In de wintermaanden brengen de giraffen de nachten door in een overdekte en verwarmde stal. Daar heeft ook de bevalling plaatsgevonden, in de groepsstal en onder toeziend oog van vijf soortgenoten. Pasgeboren giraffen kunnen op eerste levensdag al lopen. Afhankelijk van de conditie van het jong en de weersomstandigheden blijven de giraffen van Burgers’ Zoo nu mogelijk enkele dagen overdag op stal. Zolang moeder en jong zich rustig blijven gedragen, kan het publiek daar de dieren door een ruit bewonderen. Het moederdier is negen jaar geleden zelf in Burgers’ Zoo geboren, en dit is haar eerste nakomeling.  

Bedreiging in het wild

Naar schatting leven er 80.000 giraffen in het wild in Afrika. Ze staan als kwetsbare vermeld op de Rode Lijst. De Rothschildgiraffe die in Burgers’ Zoo leeft, is de variant die alleen in Kenia en Oeganda voorkomt en zeldzaam is. Door inspanningen van natuurbeschermers is hun aantal in de natuur weer wat toegenomen. Er leven naar schatting 1100 Rothschildgiraffen in het wild en ongeveer zo’n 350 in dierenparken, waaronder in Burgers’ Zoo. Dierenparken hebben is voor Rothschildgiraffen een gezamenlijk Europees managementprogramma opgericht om een veilige reservepopulatie van ze te behouden.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.