De Efteling probeert alles wat binnen de parkgrenzen staat zorgvuldig aan te pakken. Dat gebeurt op dit moment bij onder andere waterattractie Piraña en de achtbanen Joris en de Draak en De Vliegende Hollander. En dit is voor sprookjes uit het Sprookjesbos niet anders. Daar wordt nu de laatste hand gelegd aan het kasteel van Doornroosje dat per 30 maart 2024 weer toegankelijk moet zijn. Na dat project is het sprookje van Hans & Grietje aan de beurt. En die zal worden afgebroken om erna weer opgebouwd te gaan worden.

De gemeente Loon op Zand publiceerde vorige maand een omgevingsvergunning waarbij het goedkeuring gaf om het gebouw van Hans & Grietje te herbouwen. De Efteling wilde dit sprookje eigenlijk gaan strippen, maar het gebouw bleek in zo een slechte staat dat er meer voor nodig was. Nu kiest het park ervoor om dit sprookje opnieuw op te bouwen. En daar hebben zij al enige ervaring mee, aangezien dit al eerder bij Roodkapje en Vrouw Holle gebeurde.

8 maanden eruit

Vanwege deze grote onderhoudsbeurt is de Efteling genoodzaakt om het sprookje van Hans & Grietje maandenlang te sluiten. Volgens de onderhoudskalender is het sprookje nog tot en met 2 april 2024 te zien. Vanaf 3 april starten de eerste werkzaamheden die uiteindelijk leiden tot de herbouw. Bezoekers kunnen het sprookje pas weer vanaf 21 december 2024 aanschouwen. Dit betekent dat Hans & Grietje 8 maanden niet te zien is in het Sprookjesbos.

Roodkapje

Bij Roodkapje gebeurde er iets vergelijkbaars in 2016. De Efteling had plannen om het sprookje te renoveren maar na de eerste werkzaamheden bleek het gebouw in zo een slechte staat dat er besloten werd om het gebouw te herbouwen. Aan het interieur was uiteindelijk niets verandert, deze was vrijwel identiek. De buitenkant zag er hier en daar wel iets anders uit. Zo werd het dak een stuk strakker.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.