Vanaf zaterdag 10 februari 2024 staat er in de centrale hal van Beeld & Geluid te Hilversum een innovatie kermis. Bezoekers kunnen deze voorjaarsvakantie de nieuwe installatie ‘Fiera del Suono’ doorlopend en gratis bezoeken. Deze immersieve 3D audio ervaring neemt de bezoeker mee door de grote geschiedenis van de kermis.

Kleurrijke abstracte kermisattracties staan bezoeker te wachten in het atrium, de centrale hal van Beeld & Geluid. Ontdek hier hoe de kermis een broedplaats van creativiteit en innovatie was. Zo werden nieuwe uitvindingen als fotografie, elektriciteit en virtuele werkelijkheden hier voor de eerste keer gepresenteerd. Bij Fiera del Suono neemt een waarzegster de bezoeker vanuit een glazen bol mee om de kermis door verschillende jaren en momenten te ontdekken.

Locatiegestuurde audio

Het systeem wat de bezoeker straks meekrijgt is een hoofdtelefoon met een locatiegestuurd audiosysteem. Daarnaast bestaat het ook uit een audioscape van vierenzestig speakers en subwoofers. De locatie gevoeligheid van het systeem zorgt ervoor dat, afhankelijk van de plek waar de bezoeker zich bevind, ersteeds een ander deel van het verhaal wordt afgespeeld.

Breng het verleden tot leven

Fiera del Suono richt zich op het ontwikkelen van nieuwe manieren om (erfgoed)collecties en creatieve verhalen dichter bij een breder publiek te brengen. Audio is daarbij de laatste jaren een steeds prominenter medium en nieuwe technologische vindingen bieden steeds meer mogelijkheden om daarbij gelaagdere en meer ‘onderdompelende’ ervaringen te creëren. De collecties van Beeld & Geluid, het Regionaal Archief Tilburg en particuliere audioverzamelingen leveren geluidsmateriaal voor het project. Ook zijn nieuwe fragmenten ingesproken door onder meer Hetty Heyting, Saskia Temmink, Elisa Beuger en Paul Disbergen. 

Breng een bezoek

De expositie is te bewonderen van 10 tot en met 25 februari 2024 bij Beeld & Geluid aan de Media Parkboulevard in Hilversum. Fiera del Suono is voor iedereen gratis te bezoeken. De expositie valt prima te combineren met een bezoek aan het Mediamuseum. Bekijk hier alle openingstijden en de prijzen.

Meer nieuws over dagattracties lezen? Klik dan hier

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.