Het Rotterdamse dierenpark Diergaarde Blijdorp heeft sinds donderdag 1 februari roken in de ban gedaan. Er stonden nog enkele rookpunten verspreid over het park maar die zijn inmiddels weggehaald. Dit betekent dat het voor zowel bezoekers als personeel niet langer is toegestaan om te roken binnen de poorten.

De overheid gaat maatregelen over roken in attractieparken aanscherpen. Als een van de best bezochte attracties van Nederland onder ouders met kinderen was het voor Blijdorp een gemakkelijke keuze. Zo werden sigaretten, e-sigaretten en vapes beetje bij beetje uit het park verbannen. Sinds 1 februari is dus het volledige verbod van kracht.

Gezonder milieu

Naast het gezondheidsaspect past roken ook niet langer binnen de nieuwe, nóg duurzamere koers die de Rotterdamse dierentuin per 1 november jl. is gaan varen. Jaarlijks komen in Nederland honderden miljoenen sigarettenfilters op straat terecht. Een berg afval waarvan een groot gedeelte in de natuur belandt. Filters zijn veelal gemaakt van celluloseacetaat. Een kunststof die uiteenvalt in tal van microplastics. Zo vormen weggegooide sigarettenfilters wereldwijd een van de grootste vormen van plasticvervuiling. Met het rookverbod wil Diergaarde Blijdorp meehelpen bij het afbouwen van dit immense probleem en tegelijkertijd meebouwen aan een Rookvrije Generatie.

Gemeente positief

Ook de Gemeente Rotterdam reageert positief op de stap die Diergaarde Blijdorp zet. Verantwoordelijk wethouder Faouzi Achbar die dagelijks strijdt voor een gezonde stad is heel blij dat een Rotterdamse attractie van dit formaat volledig rookvrij wordt: “Het besluit van Diergaarde Blijdorp draagt enorm bij aan het normaliseren van niet-roken. Het is een mooie stap op weg naar een rookvrije stad en een rookvrije generatie”.

Zowel de dierentuin als de gemeente hoopt dat het publiek het nieuwe beleid massaal omarmt en dat de groene longen van de stad nog een beetje groener worden.

Meer nieuws over dierenparken? Klik dan hier.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.