Het British Museum gaat deze maand tien voorwerpen tentoonstellen die uit de collectie zijn gestolen en later zijn teruggevonden. Deze tentoonstelling heet ‘Rediscovering Gems’. Vorig jaar maakte het museum bekend dat ongeveer 2000 voorwerpen uit de collectie vermist, gestolen of beschadigd waren. Het merendeel hiervan waren klassieke edelstenen en gouden sieraden. Bezoekers zullen de edelstenen zien in een typisch edelstenenkastje in 18e-eeuwse Europese stijl.

De nieuwe tentoonstelling zal de betekenis van klassieke edelstenen onderzoeken en “de indruk die ze door de geschiedenis heen hebben achtergelaten”, aldus het museum. De voorzitter van het British Museum, George Osborne, zei: ‘‘We hebben beloofd dat we de wereld de edelstenen zouden laten zien die zijn gestolen en teruggevonden, in plaats van ze te verbergen. Het is opnieuw een voorbeeld van de cultuurverandering die gaande is in het British Museum, nu we ons openstellen voor en eigenaar worden van ons eigen verhaal.”

Tom Harrison, hoofd van het departement Griekenland en Rome, zei: “We zijn verheugd deze tentoonstelling te kunnen organiseren en enkele van de prachtige teruggevonden edelstenen te kunnen laten zien die nu veilig terug zijn in de collectie van het museum.
Het is ook een interessante kans om enig licht te werpen op een ondergewaardeerde en zeer mooie kunstvorm. Wij willen iedereen enorm bedanken die ons heeft gesteund en geholpen bij het herstelprogramma.”

Opsporen

Enkele van de teruggevonden edelstenen worden voor het eerst tentoongesteld. Deze omvatten een cameo met een buste van Cupido uit de 1e of 2e eeuw na Christus. Het British Museum heeft tot nu toe ongeveer 350 voorwerpen teruggevonden. Er wordt samengewerkt met de politie en een internationale groep experts op het gebied van edelstenen, collectiegeschiedenis en herstel van kunstverlies om de resterende ontbrekende voorwerpen op te sporen. Ondertussen is het museum begonnen met het werven van een nieuwe directeur om het door “een periode van historische verjonging en ontwikkeling” te leiden.

Meer over dagattracties? Klik dan hier.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.