Yes we mogen weer. Net als vorig jaar is Scare Me in Almere voor mij de seizoensopener. Ik ben benieuwd of de ervaring van vorig jaar overtroffen kan worden. Wil je weten wat mijn allereerste ervaring was met dit event? Lees dan ook zeker de review van vorig jaar: ‘Voor het eerst griezelen bij Scare Me’.

Afgelopen zaterdag 1 oktober 2022 was de persopening van alweer de vijftiende(!) editie van Scare Me. Rond 20:00 uur kwam ik aanrijden bij De Steiger en natuurlijk waren de beste parkeerplekken bezet. Als je niet helemaal bekend bent met de locatie dan kan een parkeerplek zoeken nog best weleens een kleine uitdaging worden. Maar een troost, het is tot nu toe iedereen gelukt dus er is hoop. Ik knal de auto langs de kant van de weg en loop richting het event. Daar vallen mij gelijk een aantal dingen op. De straat is afgezet met hekken! Voor wie weleens bij Scare Me is geweest weet dat het event bestaat uit twee panden met daar tussen een weg. Vorig jaar was die weg niet afgezet waardoor het wat minder als een geheel aanvoelde. Dat is nu gelukkig wel anders. Voorbij het hekwerk wordt ik begroet door de organisator en kan de avond beginnen.

Nieuw buitengebied en inloop

Links van mij zie ik de darkride The Ride en experience Kill It maar die besluit ik nog even ‘links’ te laten liggen. Wat ik al wel gelijk een ander pluspunt vind is dat Kill It nu volledig in het tweede pand plaatsvind. Bij de voorgaande edities starte je namelijk in het eerste pand met een voorshow en liep je bewapend naar buiten richting het tweede pand. Dit haalde mij vorig jaar een beetje uit de vibe maar dat is gelukkig veranderd.

Een andere nieuwe toevoeging dit jaar is een scarezone/buitengebied wat naast het eerste gebouw ligt. Dit oogt voor mij zoveel beter dan vorig jaar toen daar op een horecapunt na vrijwel niks te beleven viel. En ik vind dat er nu ook een veel betere entree is. In de zone lopen wat scare actors en is het gebiedje aangekleed met veel pallets, ligt er een auto op de kop en is er goed gebruikt gemaakt van licht en geluid. Ja dit is gewoon lekker beginnen aan de avond.

Eenmaal binnen besluit ik eerst een drankje te halen aan de bar. Ik kijk wat om mij heen en zie een aantal vertrouwde spookhuizen zoals The Mansion, Writer’s Block en Baku. De gevel van Kill It staat uiteraard niet meer in het eerst pand. Ik moest daar wel even aan wennen. Het was niet storend maar ik vond het er nu vrij kaal. Er staat nu wel een pusher, oftewel muntjes schuiven. Ik heb er verder niet op gespeeld maar de gewonnen punten kan je uiteraard inleveren voor een leuk prijsje. Naast de prijsjes ligt er ook merchandise van het event zoals kleding. En vrij verbaasd zag ik er zelfs speciale pins liggen die we uiteindelijk allemaal gekocht hadden.

Ship of Souls

Het meest benieuwd was ik naar het nieuwe spookhuis Ship of Souls. Om dit spookhuis te maken hebben er drie andere huizen het veld moeten ruimen. The Church, Seventh en Pirates Adventure zijn er niet meer. Ben ik daar rouwig om, nee dat zeker niet. The Church en Seventh heb ik nooit gedaan maar Pirates Adventure wel. Ik quote mezelf even van vorig jaar: ‘Het enige minpunt aan dit soort experiences is dat het leuk is voor een keer. Als je dit vaker zou doen dan heb je natuurlijk gelijk door hoe je er overal zonder moeite door kan manoeuvreren‘. Dus ik was erg benieuwd wat ze nu van het nieuwe spookhuis hadden gemaakt.

Scare Me gaat eigenlijk net als met alle andere spookhuizen heel slim met hun ruimte om. En dat zie je ook goed terugkomen in hun nieuwste spookhuis. Zonder al te veel spoilers kan ik toch wel zeggen dat dit nieuwe huis weer een prima toevoeging op het huidige aanbod is. Ook in dit huis start je met een goede aangeklede voorshow. Na een bijzonder mooi effect start je aan de wandeling door het huis. En dit huis is vrij lang. Op sommige punten miste ik misschien net even wat meer aankleding maar echt storend was dit niet. Het huis zit wel echt goed in elkaar. De scare actors zijn zo gepositioneerd dat ze bezoekers op meerdere momenten in het huis kunnen laten schrikken. Daardoor heb je gelijk minder scare actors nodig wat best slim is gedaan. Het enige nadeel wat hieraan zit is dat de capaciteit daardoor net even wat lager ligt. Maar tegelijkertijd ligt daar ook de kracht van Scare Me. En dat is namelijk dat bezoekers de volle experience krijgen.

De beste?

Ik ben benieuwd hoe bezoekers zullen reageren op een bepaald moment in Ship of Souls waar je toch echt wel even het hoofd koel moet houden. Ben je wat bang aangelegd dat kan dit huis weleens een behoorlijke uitdaging voor je worden. Is het daarmee ook gelijk het beste spookhuis van Scare Me? Ik heb er lang over getwijfeld en pas op het moment van typen heb ik de knoop doorgehakt dat ik The Mansion toch net even wat beter vind nog. En het belangrijkste punt daarbij is het verhaal, iets wat Ship of Souls in mijn ogen net even wat minder heeft. Maar Ship of Souls zit voor mij kort achter The Mansion hoor. Dus een aanrader is het zeker.

Overige spookhuizen

De andere spookhuizen kende ik natuurlijk van vorig jaar maar het blijft toch lekker om te mee te pakken. Zowel in The Mansion, Writers Block als in Baku waren de scare actors weer behoorlijk goed op dreef. Waar ik vorig jaar nog wat overtuiging miste in het spel vond ik het tijdens deze editie echt stukken beter. En dat is best knap, want ik vond het vorig jaar al goed.

Zoals al eerder gezegd staat Kill It vanaf deze vijftiende editie volledig aan de overkant van de straat. De experience is weer vernieuwd met een nieuwe indeling. De muziek stond wat minder hard dan vorig jaar. Ik denk dat dit voor de meeste wel prettiger is. Als ik voor mezelf spreek dan vind ik het wel jammer. In mijn ogen was de harde muziek echt onderdeel van de complete chaos wat zich daar binnen afspeelt.

We sloten de avond af met The Ride, de darkride van Scare Me. Dit was voor mij de verrassing van vorig jaar. Ik zat er met een glimlach in van oor tot oor. En dat was tijdens deze editie niet anders. Ook hier heeft er een kleine verandering plaatsgevonden. Ik werd bijvoorbeeld niet meer toegesproken door een beeld maar door een schilderij.

Conclusie

Het is bijzonder knap wat de vrijwilligers van Scare Me elk jaar weer weten neer te zetten. De huizen zitten allemaal goed in elkaar en wat ik zelf altijd het meest belangrijk vind is dat er een fijne sfeer hangt. Je hebt niet de drukte die je tijdens Halloween events in de parken krijgt. Het bekende polonaise lopen in de spookhuizen heb je hier totaal niet. En daardoor zijn de scare actors vol op de bezoekers gefocused en krijgt iedereen een toffe experience. Je betaald eenmalig een bedrag en daarmee kan je lekker onbeperkt de huizen bezoeken. Voor mij is het in ieder geval duidelijk: Mijn ervaring van vorig jaar is overtroffen. Ik kijk nu al uit naar de volgende editie.

Vorig jaar gaf ik een totaalscore van 79%. Scroll snel naar beneden om te zien wat de score van deze editie is.