Ja je leest het goed. Zaterdag 6 november was dan eindelijk de dag waarop ik Attractiepark Toverland bezocht om daar voor de allereerste keer Halloween Nights mee te maken. De online slingerende foto’s en filmpjes van voorgaande edities zagen er eigenlijk prima uit. En de positieve reacties van bezoekers maakte mij alleen maar nieuwsgieriger. Maar misschien ken je het wel, er komt altijd wel weer wat tussen waardoor een bezoek aan dit event er niet van komt. Nou dat was deze keer toch anders. Met dikke koeienletters stond de geplande datum muurvast in de agenda. Op naar Sevenum!

Via een tussenstop in Eindhoven reed ik rond 10:30 uur de parkeerplaats op van het attractiepark. De drukte viel mij op dat moment nog reuze mee. Al weet ik ook dat dit halverwege de dag totaal anders zal zijn. Daar moet dus wel even gebruik van worden gemaakt. De eerste attractie is Troy, de houten achtbaan van het park. Dit blijft echt wel een toppertje hoor. En weet je wat, ik stap gewoon nog een keertje in. Er volgden nog een hele rits aan attractie’s. Boosterbike, Dwervelwind, Fenix, Expedition Zork en Merlin’s Quest, ze moesten er allemaal aan geloven. Ik had overigens niet verwacht om nog zoveel attracties te kunnen doen gezien deze Halloween dag. Maar nu word het toch echt wel tijd om de attractie’s te laten voor wat ze zijn. Tijd voor Halloween.

Halloween Days

Overdag is er voor de kleinere Halloween liefhebbers genoeg te ontdekken in het park. Ik nam een kijkje op de nieuwe Pumpkin Farm. Ondanks dat ik de farm wat groter had verwacht zag het er zeker sfeervol uit. Veel pompoenen, oude werktuigen en lampjes die vooral in de avond tot hun recht komen. In dit gebied stond ook een horecapuntje en ik bestelde een warme chocomelk met pompoen siroop en slagroom. Hoewel de smaak niet super bijzonder was, is het toch altijd welkom om even wat warms naar binnen te werken als je in de frisse buitenlucht staat.

Met het drankje in mijn hand liep ik richting Port Laguna. Hier werd de show ”Bertus & Jaapie: De vloek van het museum” opgevoerd. De show was lekker melig en er zat zo nu en dan een leuke grap voor volwassenen tussen. Ik hou daar altijd wel van. Het voelt buiten wel steeds kouder aan dus tijd om eens richting de loodsen te lopen. Ook in de loods is er wat te ontdekken, namelijke Dr. Fool’s Mansion. Deze is vooral gericht op kinderen en daarom liep ik hier maar voorbij. Natuurlijk moest er wel even gekeken worden in de souvenirshop die vol met Halloween artikelen lag. Het waren vooral basic artikelen zoals een piepschuimen grafsteen, skeletten, je kent ze wel…

Na een korte opwarming liep ik naar buiten en zag ik ‘Het Magische Pompoendoolhof van Toos’. Ja ik weet het, ook dit is eigenlijk voor kinderen bedoeld maar op de een of andere manier sta ik daar wel in de rij. Dit doolhof zal over ongeveer 2 uur helemaal omgebouwd zijn tot ’20 years of fear’. Maar zover zijn we nog niet. Samen met een andere groep ben ik aan de beurt en het is de bedoeling om rebussen op te lossen om zo tot de magische spreuk te komen. Deze spreuk is nodig om het varken Morrel te bevrijden. Na ongeveer 5 minuten stond ik weer buiten het doolhof en eerlijk is eerlijk, het was best vermakelijk om hier even doorheen te lopen. Dus heb je kinderen? Sla deze dan zeker niet over.

It’s 5 pm…

De Halloween Days zijn natuurlijk leuk maar de echte reden waarom ik hier ben is toch echt de Halloween Nights. En die staat op het punt van beginnen. Of nou ja, de eerste 2 spookhuizen gaan open. Het is 17:00 uur en het eerste tijdslot wat ik in mijn handen heb is die van 17:15 uur voor Fear the Woods.

Fear the Woods

De wachtrij liep redelijk snel door waardoor ik zeker niet langer dan een kwartier heb moeten wachten. Dat is al een lekker begin. Aan het begin van de wachtrij controleert een medewerker het tijdslot en aan het einde van de rij word je ticket gescand. Dit liep allemaal vlekkeloos en voor dat ik het wist was ik al aan de beurt. In een groepje van 4 liepen we het huis binnen. Ik had zelf geen enkele scare te pakken maar zag ze bijna allemaal wel voor me gebeuren. Op sommige plekken was het vrij donker maar het was lang niet zo donker dan ik had verwacht. En voor ik het wist stond ik alweer buiten. Wat zal ik er eens van zeggen? Je kan goed zien dat dit een tijdelijk huis is. Er wordt veel gebruik gemaakt van zwarte doeken en het voelt allemaal niet erg hoogstaand aan. De scare actors vond ik dan wel weer goed. Ze zaten goed in hun rol en deden vrijwel alles goed. Halverwege het huis zit een stuk waarbij je als bezoekers moet kruipen. Dit neemt even wat tijd in beslag, zeker als je met een groepje bent. En hoewel dit kruipgedeelte verder niet veel toevoegt aan het huis zorgt dit stuk er wel voor dat je langer in het huis bent. Zat dit kruip stuk er namelijk niet in, dan was ik waarschijnlijk nog sneller buiten. Maar verder vond ik hem wel vermakelijk en ben ik blij dat ik deze eindelijk eens gedaan hebt. Zal ik hem de volgende keer weer doen? Nee, dat niet.

The Doll House

Het tweede spookhuis wat op de planning staat is The Doll House. Dit huis is te vinden in het al bestaande loophuis Villa Fiasko. Aangezien ik Villa Fiasko altijd wel een keer heb gedaan tijdens een bezoek aan Toverland weet ik ook dat dit spookhuis vrij kort zal zijn. Na wederom een korte wachttijd stapte ik het huis in. Ook dit tijdelijke spookhuis maakte veel gebruik van doeken. Er waren niet veel scare actors in het huis maar degene die er waren zagen er echt super uit. Tegen alle verwachtingen in vond ik dit huis net even iets beter dan Fear the Woods. Maar betekend dit dat ik The Doll House volgend jaar ook weer zal doen? Nee. Het was leuk om dit huis eens te doen maar daar blijft het dan ook bij.

20 Years of Fear

Het nieuwe ’20 Years of Fear’ zit in het doolhof waar overdag ‘Het magische Pompoendoolhof van Toos’ in zat. Het doolhof was nu echter wel een stuk langer geworden. Zo lang dat er voor mijn gevoel haast geen einde aan kwam. En daar hou ik altijd wel van. Mijn verwachting lag niet al te hoog omdat ik veel negatieve reacties had gelezen maar deze experience vind ik tot nu toe wel de beste van de 3 die ik gedaan heb. De decoratie was vrij simpel maar de scare actors en de lengte van het doolhof maakte dat allemaal wel goed. Ik heb mij prima vermaakt. De karakters moesten blijkbaar een verzameling personages zijn uit de afgelopen 20 jaar Toverland. Helaas kende ik ze niet maar dat maakte niet uit. Ik heb genoten van dit doolhof. Mocht deze volgend jaar weer terugkeren dan zal ik hem waarschijnlijk nog een keer willen bezoeken.

Maison de la Magie

Het eerste permanente zelfgebouwde spookhuis van het park. Over Maison de la Magie heb ik veel gelezen en gehoord. Dit waren vooral positieve reacties. En zodra iets de hemel in word geprezen dan slaat mijn brein automatisch in verdediging om niet te hard van stapel te lopen. Oftewel, ik ga het eerst eens met mijn eigen ogen bekijken. Zo op het eerste gezicht leek er een lange wachtrij te staan voor deze experience maar voor ik het wist zat ik al aan boord van het treintje die de groep mensen naar het spookhuis reed. Dit spookhuis ligt namelijk een stukje verder uit het park. En daar heb ik altijd wat dubbele gevoelens over. De treinrit naar de locatie zal voor de meeste mensen wel de spanning omhoog schroeven. Ik vond het ook wel wat hebben maar omdat ik uit het park was, was ik ook even uit het Halloween wereldje. Maar het was wel leuk om eens op deze manier richting een spookhuis te rijden. Eenmaal aangekomen liep ik de hal in en zag ik de mooie gevel van het spookhuis. En enkel de mooie voorgevel gaf mij al het grote verschil aan tussen de tijdelijke spookhuizen in het park en het permanente huis waar ik nu voor stond. De wachttijd duurde hier iets langer, mede omdat er een ‘storing’ aantrad waardoor alle werkverlichting aan moest.

Uiteindelijk was ik aan de beurt en trad ik de mansion binnen. Vanuit een grote ontvangsthal werd de groep begeleid naar een kleinere kamer waar het verhaal van dit huis duidelijk werd gemaakt door middel van een filmpje. Na het filmpje liepen we een paar mooie gedecoreerde kamers binnen. Ik was redelijk op mijn hoede omdat er elk moment een scare actor tevoorschijn kon komen. Dit gebeurde niet maar dat was niet erg. De spanning liep daardoor wel verder op omdat ik wist dat het dan nooit lang kon duren. Ik kwam uit in een ruimte waar het doodliep. De lichten gingen uit en op het moment dat de lampen weer aangingen, kwamen de scare actors tevoorschijn. Heerlijke sfeer. Er opende een deur en ik starte aan het tweede deel van dit spookhuis. Dit deel zat duidelijk wat simpeler in elkaar. De decoratie werd minder en de scares waren voorspelbaar. Wat dan wel een leuk element was, was dat de groep in tweeën werd gesplitst. Met als resultaat dat er een onwijs bang kind helemaal alleen achter mij aan liep. Na een leuk kat en muis spelletje waarbij er wanden werden verplaatst kwam ik nog in 2 redelijk goed aangeklede ruimtes aan waarna het einde van dit huis in zicht kwam.

Al met al was dit een prima spookhuis. Er zit wel een duidelijke splitsing in het huis waarbij je de mooie goed aangeklede ruimtes inruilt voor het wat simpele gangenstelsel. En ja, dat is onderdeel van het verhaal. Ik ergerde mij er ook niet aan maar achteraf gezien vond ik wel dat ze daar meer uit hadden kunnen halen.

The Witches Forest

De laatste experience van deze avond was walkthrough The Witches Forest. Om 22:15 uur liet ik mijn ticket scannen en liepen we naar het startpunt. Onze groep kreeg een GO om te gaan en we liepen rustig richting het bosgebied wat zich rondom de plas achter themegebied Avalon bevond. Het was lekker rustig en al lopend waren we een beetje in gesprek. Het gesprek werd bruut verstoord door een scare actor die uit de bosjes sprong. Dit was de eerste keer deze avond dat ik mij helemaal kapot schrok. En er kwam ook gelijk het besef van ‘oja we zitten middenin een walkthrough’. We betraden de bossen en wat zag deze walkthrough er mooi en gaaf uit zeg. De sfeer die de heksen hier aan het neerzetten waren was perfect. De combinatie van aankleding, verlichting, de lengte, de buitenlucht en het plotselinge kwaad wat tevoorschijn kon komen maakte deze experience mijn nummer 1.

Richting het einde van deze experience werd het vuurwerk al afgestoken. Maar dat maakte niet uit. Vanuit The Witches Forest kon ik toch nog wat meekrijgen van het vuurwerk.

Scare zones

En dan de scare zones. Ze zagen er allemaal stuk voor stuk toppie uit. De muziek zorgde op sommige plekken voor een bepaalde sfeer wat mij weer even terugbracht naar de Halloween Fright Nights van 2006/2007. De scare actors zaten er allemaal lekker in en ook zij zagen er allemaal goed uit. Ik vind het persoonlijk wel mooi om te zien hoeveel mensen hier gegrimed zijn en dus geen maskers dragen.

De scare zones die er voor mij uitsprongen waren Cirque en Shadows of the Sea. Beide zones waren erg sfeervol door goed gebruik te maken van licht en geluid. En de karakters spraken mij het meest aan. De toevoeging van de Cake Walk vond ik ook erg leuk gedaan. Ik vond het dan wel weer vreemd dat bezoekers hier verplicht voor in de rij moesten staan om verder in het gebied te komen. Ik zou dit graag losgekoppeld zien worden van de zone.

Morgana’s Frozen Knights vond ik dan weer tegenvallen. Scare actors liepen er genoeg rond en ze zagen er prima uit maar ik vond het gebied veel te klein. Dit zorgde voor de nodige knelpunten. Ik zie dit gebied dan ook graag een stuk groter worden. Ook zou ik de rol van Morgana in dit gebied wat beter willen zien. Een andere zone waar ik weinig mee had was Fiesta de los Muertos. Dit gebied was erg sfeervol maar in mijn ogen iets te sfeervol. En dat vind ik zelf niet zo goed passen tijdens een Halloweenavond.

Conclusie

Toverland heeft hier gewoon een erg goed event neergezet. Ik was erg benieuwd naar hoe een avondje Halloween in Toverland zou zijn en het heeft mijn verwachtingen overtroffen. De kwaliteit is groot, de potentie is nog groter. Ik ben dan ook erg benieuwd naar hoe dit event er over een paar jaar bij staat. Hopelijk hebben de tijdelijke spookhuizen dan plaatsgemaakt voor spookhuizen met net even wat meer kwaliteit. De sfeer onder de bezoekers was ook erg fijn.

En dan ga ik afsluiten met een gedurfde uitspraak. De totale kwaliteit van dit event mag dan wel wat lager liggen dan de Halloween Fright Nights, maar door de fijne sfeer, de prijs/kwaliteit verhouding en de relatief kortere wachtrijen vind ik Toverland een stuk prettiger om te bezoeken tijdens Halloween. Punt.

 

Wil je nou zelf ook een review publiceren op ScareZone? Mail dan naar redactie@scarezone.nl en wie weet komt jouw artikel dan bij ons op de website te staan.

Wil je niets over Halloween missen? Sluit je aan op onze Discord server en praat mee.