Ouwehands Dierenpark kijkt terug op een jaar vol veranderingen. Het park startte onder andere de bouw van het grote nieuwe gebied ‘Koalia’ en nam afscheid van het reuzenpandajong dat naar China vertrok.

Er kwamen veel flamingo jongen uit het ei en wederom werd het park aangenaam verrast door de geboorte van nevelpanters en een jonge bonobo. Vijf West-Afrikaanse franjeapen namen hun intrek, evenals een stel withandgibbons en een reuzenkraak. Ouwehands Dierenpark werkte in 2023 mee aan maar liefst 60 EEP’s, een reeks managementprogramma’s voor bedreigde diersoorten.

Uit het oog, niet uit het hart

Waar vorig jaar nog twee bruine beren hun intrek namen in Het Berenbos, heeft het park dit jaar afscheid moeten nemen van twee bruine beren die overleden. Fan Xing, het pandajong dat in 2020 werd geboren, vertrok in september na een afscheidsceremonie naar China. Ouders Xing Ya en Wu Wen blijven voorlopig nog in Pandasia en we hopen dat zij (in overleg met de Chinese programma-coördinator) nogmaals voor nageslacht mogen gaan zorgen.  

Nieuwe verblijven

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe gebied ‘Koalia’, waar onder andere drie koala’s, wallaby’s en vlinders te zien zullen zijn vanaf het voorjaar 2024. De bonte marters hebben hierdoor een nieuw verblijf gekregen.

Natuurbescherming

Natuurbescherming is één van de hoofddoelstellingen van Ouwehands Dierenpark. Het afgelopen jaar heeft Ouwehands Dierenpark vanuit de stichting Ouwehand Zoo Foundation €1.148.900 kunnen doneren aan 11 natuurbeschermingsprojecten waaronder het natuurbeschermingsproject van de Maleise beer en de reuzenpanda.  

Beleving

Het dierenpark kijkt continu naar het verbeteren van de beleving voor haar gasten. De weg vinden naar de dieren in het park is makkelijker gemaakt met de nieuwe bewegwijzering. Op de route vindt men ook nieuwe dierinformatieborden die gefaseerd worden geüpdatet.

Daarnaast organiseert Ouwehands Dierenpark al een aantal jaren de avondopenstelling ‘Light Nights’. Begin 2023 kon men tot en met de voorjaarsvakantie genieten van de lichtobjecten van de editie ‘AquaLuna’ in het park. In het voorjaar en de zomer waren in het park kunstobjecten van afval te bewonderen tijdens de ‘Recycle Route’. Passend entertainment en edutainment vond plaats in het park middels een familieshow van Bamboo Bill en park-acts van de avonturiers. Gidsen namen bezoekers mee voor een rondleiding en ecologe en reptielendeskundige Sterrin Smalbrugge verzorgde een dagkamp voor kinderen. In oktober 2023 startte de nieuwe editie ‘Light Nights Treasures of Time’ met metershoge dino’s.

Het dierenpark is qua bezoekersaantallen in 2023 min of meer gelijk gebleven maar ziet wel een stijging in de omzet.

Vooruitblik 2024

Koala’s in een splinternieuw verblijf

Met een half jaar vertraging staat in het voorjaar van 2024 de opening van het nieuwe gebied ‘Koalia’ op de planning. Hiermee is Ouwehands Dierenpark de enige dierentuin in Nederland die deze unieke diersoort zal huisvesten en daarbij opnieuw bijdraagt aan het voortplantingsprogramma van de koala’s. Uiteraard speelt duurzaamheid een belangrijke rol bij de bouw van het splinternieuwe verblijf. Het gebouw wordt voorzien van warmtepompen en zonnepanelen om het klimaat te beheersen zonder gebruik van fossiele brandstoffen.

Amoerpanters verwacht

Na ‘Koalia’ staat een volgend project op de planning, namelijk de bouw van een verblijf voor een prachtige katachtige, de Amoerpanter. Deze panter hoort tot één van de meest bedreigde diersoorten. Ouwehands Dierenpark haalt hiermee wederom een belangrijke ambassadeur voor bedreigde diersoorten in huis.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.