Deze review is geschreven vanuit mijn oogpunt en is een momentopname die gebaseerd is op 25 oktober 2023 tijdens Halloween in Drouwenerzand Attractiepark.

Na de verrassing van het eerste bezoek vorig jaar kon een bezoek aan Drouwenerzand ook voor dit jaar niet uitblijven. Ondanks dat het park was uitverkocht, voelde het niet te druk. We kwamen uiteraard voor de nieuwe spookhuizen en die stelde zeker niet teleur. Maar ik blijf er wel bij zeggen dat je er niet met hoge verwachtingen heen moet gaan. Dit park heeft echt een leuk Halloween evenement maar dit is dan vooral voor de regio. De kwaliteit ligt er wat lager maar het gevoel van Halloween weet het park goed over te brengen. En voor een goedkope prijs kan je er de hele dag vermaken.

Drouwenerzand heeft een all-in concept wat wilt zeggen dat eten en drinken bij de entreeprijs zit inbegrepen. Neem daarin mee dat je dus ook de spookhuizen gratis kunt bezoeken. Met die prijs/kwaliteit verhouding zit het dus echt wel goed. De avond begint ook met een korte openingsspeech van het hoofdkarakter tijdens Halloween, Freek den Vilder, waarna er een parade plaatsvind. Bezoekers komen hier dan voor de eerste keer in aanraking met de karakters. Dit werkt tevens ook goed als opwarmertje voor de rest van de avond. Je komt gelijk in de stemming en krijgt honger naar de spookhuizen.

Nieuwe spookhuizen

Elk jaar probeert het park nieuwe spookhuizen aan te bieden. Voor dit jaar is dit ‘The Flying Dutchman’ en ‘Cuckoo’s nest Asylum’. The Flying Dutchman was nog best sfeervol eigenlijk. De beperkte ruimte werd goed benut en het voelde soms wat onprettig om op korte afstand scare actors te passeren. Dit werkt vast en zeker wel lekker bij bezoekers die wat bang zijn aangelegd. Qua scare momenten vond ik het goed verdeeld maar wel redelijk voorspelbaar. Een pluspunt is dan wel weer de interactie die zo af en toe werden gezocht door de scare actors. In Cuckoo’s nest Asylum vond ik het spel al een stukje beter. En het werd op sommige momenten zelfs overtuigend gespeeld. De afwisseling tussen kamers vond ik ook zeker leuk met een goede eindscare als afsluiter.

Het verhaal van de spookhuizen was dit jaar sowieso een stuk duidelijker. Vorig jaar was het thema ’tijdreizen’ wat prominenter aanwezig in het park waardoor de huizen daarop inspeelde met kamers die van de hak op de tak sprongen. Dan geef ik liever de voorkeur aan de huizen zoals ze nu waren. The Flying Dutchman vond ik sfeervoller maar Cuckoo’s nest Asylum scoorde dan weer beter op het spel van de scare actors. Al met al 2 prima huizen waar menig bezoeker aardig wat schrikmomenten zal ervaren.

Familia Caronas en maze

Het voormalige heksenhuisje was nu omgebouwd tot een plek van Familia Caronas. De karakters zijn gebaseerd op Dia de los Muertos en waren overdag vriendelijk. Zodra de avond viel werd het allemaal een stukje spannender. Laat ik beginnen met hoe gezellig deze plek is aangekleed. Veel decoratie leek uit de plaatselijke feestwinkel te komen maar door te spelen met licht en de presentatie krijg je wel echt die typische en gezellige sfeer van Dia de los Muertos. De verandering in gedrag van de acteurs vond ik wel erg minimaal als je kijkt naar de overdag of avond versie. Dat had van mij best 3 levels omhoog gemogen. Het voelde misschien nog wat onwennig en de acteurs leken dan ook nog zoekende. Maar het huisje vond ik weer een leuke aanwinst. Het was niet te gek maar leuk om extra aan te kunnen bieden.

En dan was er ook nog de maze in de buitenlucht met clowns. Deze clowns deden het nog best leuk maar konden de mindere punten niet compenseren. Ik voelde hem deze keer niet tijdens de run. De run was redelijk kort en voelde ook alsof de maze in 1,5 dag in elkaar was gezet. Wederom een leuk aanbod om extra aan te bieden maar de echte aandacht en zorg leek toch echt bij de 2 spookhuizen te liggen.

Conclusie

Halloween in Drouwenerzand is stiekem gewoon een guilty pleasure geworden. Het is allemaal niet hoogstaand maar wel gezellig. En ook dat is iets waar Halloween om draait. De scare actors deden het lekker en eentje had mij zelfs te pakken in het permanente spookhuis Landhuys Den Linden. Zou ik dit event aanraden bij anderen? Hmm, als je uit de buurt komt dan is het zeker leuk om eens een kijkje te nemen. Dit soort kleinere events stralen vaak ook uit dat er met veel liefde aan gewerkt is. En dat zie je in Drouwenerzand ook echt wel. Verwacht hier zeker geen terror en pure horror. Het voelt soms allemaal wat klungelig maar dat maakt dit event ook wel een beetje wat het nu is. Ik heb mij er in ieder geval weer prima vermaakt. Hopelijk blijven ze hier tot het einde der tijden Halloween vieren, want ik hou er wel van. En mij kennende sta ik volgend jaar gewoon weer aan de poort hoor.