Ja je leest het goed; Halloween in Drouwenerzand is bizar. Maar dan wel in de positieve zin. Ik was er nog niet eerder geweest maar na het zien van foto’s en het horen van verhalen was ik er enorm benieuwd naar. Woensdag 19 oktober was het zover en na een autorit van ongeveer 2 uur parkeerde ik de auto op het terrein van het Drentse attractiepark.

Drouwenerzand is een compact park met attracties voor jong en oud. Dit lijken vooral attracties van de kermis te zijn. En ergens heeft dat ook wel zijn charme. Het park was uitverkocht en dat merkte je wel. De drukte was goed te merken maar gek genoeg voelde het niet te druk aan. Naast de schreeuwende en stuiterende kinderen was het eigenlijk prima te doen. Ik merkte wel dat ik een lichte cultuurschok had. In het attractiepark kan je namelijk onbeperkt gebruik maken van onder andere broodjes, frites, snacks, limonade en ijs. De combinatie van compactheid, drukte en het onbeperkt aanschuiven voor eten en drinken zonder lang te hoeven wachten deed mij telkens weer aan een woord denken: bizar.

Sweet Halloween

Speciaal voor de kleintjes en de wat minder heldhaftige kinderen was er tussen 13:00 en 17:00 uur Sweet Halloween. In het park liepen leuke en aardige Halloweenfiguren rond. Daarnaast kon iedereen ook pompoenen uithollen. Dit soort kleinere activiteiten roepen bij mij toch altijd wel het echte gevoel van Halloween op. Leuk om te zien dat er veel bezoekers in het park rondliepen met gemaakte wondjes in hun gezicht.

Drouwenerzand kent drie huizen. Ik begon bij het Heksenhuisje. In dit letterlijk oude huisje loop je door verschillende kamers en sta je oog in oog met heksen. Het huisje was best leuk aangekleed. Soms was het wat donker waardoor niet alles even goed te zien was maar dat zorgt voor kinderen vast ook voor extra spanning. En hoewel het huisje verder niet groot is sta je redelijk snel weer buiten. Maar al met al was het leuk om te bezoeken en ik denk zeker voor de kinderen en erg leuke en spannende ervaring.

Scary Halloween

Met wat friet, frikandellen en vierkante hamburgers achter de kiezen kruipen we langzaam richting 18:00 uur. Dit is het moment dat het park wordt overgenomen door griezelige figuren. De muziek galmt uit de boxen, vlammen schieten een paar meter de lucht in en de griezels komen een voor een naar buiten. Dit is de start van de parade en de paden zijn binnen een aantal seconden goed gevuld. Op het toevoegen van wat bloed is er op het eerste gezicht niet veel veranderd aan de karakters die eerder op de dag al te zien waren tijdens Sweet Halloween.

De overige twee spookhuizen bevinden zich in hetzelfde gebouw. Dit zijn ‘Hell of a time’ en ‘Freek’s Mansion’. Beide zijn niet super lang maar wel leuk om te bezoeken. De ene kamer ziet er wat zorgvuldiger en beter uit dan de andere. Het aantal scare actors in de huizen vond ik nog verrassend veel. Sommige brachten hun rol met overtuiging, andere waren daarin iets minder. En datzelfde geldt voor de timing bij het uitvoeren van de scares.

Beide spookhuizen hadden een verhaal waarbij tijdreizen min of meer centraal stond. Dit verhaal kwam voor mij tijdens mijn wandeltocht door de huizen niet helemaal lekker naar voren. De verschillende kamers leken daardoor soms wat van de hak op de tak te springen. Dezelfde avond las ik nog even het verhaal door op de website van Drouwenerzand en na het lezen vielen de kamers van het spookhuis al wat meer op hun plek. Gelukkig!

De scare zones stonden in het teken van piraten, heksen en de Mexicaanse feestdag Dia Los Muertos. Scare actors deden hun best om bezoekers een griezelige avond te bezorgen. Dit was ook zeker wel te zien aan de reacties van alle bezoekers. Net als in de spookhuizen zag ik ook in de zones dat de ene scare actors net even wat meer feeling had voor het scaren dan de andere. Zo heb ik er zelfs twee gespot die deels uit hun rol sprongen. Het leek andere bezoekers niet op te vallen dus wat dat betreft viel de ‘schade’ mee, maar het zou eigenlijk niet mogen. Voor de rest heb ik mij kostelijk vermaakt in de zones.

Landhuys den Linden

Richting het einde van de avond bezocht ik het permanente spookhuis ‘Landhuys den Linden’. Het spookhuis is dit jaar helemaal vernieuwd en zelfs helemaal opnieuw opgebouwd met nieuwe scenes. En wat er normaal niet in zit maar nu wel; scare actors! Live actors in een ‘karretjesspookhuis’ is altijd +1. Dat maakte het huis gelijk een stuk interessanter, want de gedecoreerde scenes waren wat statisch en niet heel bijzonder. Maar natuurlijk weet ik ook dat de doelgroep dit een stuk interessanter vind. Om dan toch nog even met een minpuntje af te sluiten (ja sorry), bij het instapperron kon iedereen meekijken naar de monitoren. De operator kan hiermee alles een beetje in de gaten houden maar daardoor was voor mij het verrassingseffect van de scare actors weg doordat ik ze natuurlijk al zag lopen op het scherm.

Vuurwerk

Om 20:30 uur verzamelen alle bezoekers zich bij de zone waar piraten de boel op stang jagen. Freek is het gezicht van dit Halloweenfeest en praat de boel bij elkaar. Na het aftellen schiet het vuurwerk de lucht in. Maar liefs 8,5 minuten lang wisselt het siervuurwerk non-stop af met verschillende knallen.

Conclusie

Ja ik ga het gewoon nog een keer zeggen. Drouwenerzand is bizar. Het is bizar dat je voor €22,50 gewoon een hele dag onder de panne bent. Naast de attracties zitten de spookhuizen, het eten & drinken en de vuurwerkshow gewoon bij de prijs in. Hoe kan dit park zo draaien? Ik merk aan alles dat de organisatie een liefde heeft voor Halloween. Het park is dan wel redelijk klein maar doet op het gebied van Halloween grote dingen. Was het allemaal even goed? Nee. Was het allemaal vermakelijk? 100%. Bezoekers genieten zichtbaar van dit evenement en dat merk ik ook aan de ticketverkoop, want het park was deze dag stijf uitverkocht. En op het moment van schrijven is het park ook vandaag (22 oktober) wederom uitverkocht.

Zou ik het park aanbevelen bij andere Halloween liefhebbers die buiten de doelgroep vallen? Dat denk ik niet. Dat ligt uiteraard niet aan de prijs maar meer aan het niveau van scaren en de locatie in Nederland. Maar als ik de vraag zou krijgen van een gezin met kinderen of het park de moeite waard is om te bezoeken tijdens Halloween, dan zeg ik zonder twijfel ja.

Ik zie dat er veel potentie in dit park zit. Drouwenerzand staat vanaf nu op mijn radar en ik zal ze blijven volgen in alles wat ze doen. Wie weet tot de volgende keer!

Ben je benieuwd naar dit evenement? Er zijn alleen nog tickets beschikbaar voor zaterdag 29 oktober. Tickets bestel je hier.