Donderdag 8 februari kwam het nieuws naar buiten dat dierenrechtenorganisatie PETA draaimolens met daarop de beelden van paarden en andere dieren in de ban wilt doen. De reden hiervoor is dat kinderen verkeerde indrukken zouden kunnen krijgen. Een ritje in de draaimolen zou de indruk wekken dat dieren als vervoersmiddel gebruikt kunnen worden en voor vermaak zouden zorgen. Deze uitspraak heeft voor een hoop reacties gezorgd op social media, radio en TV. Zo vinden veel mensen het onbegrijpelijk en vooral lachwekkend.

In een open brief aan attractiebouwer Chance Rides werd er gevraagd om te stoppen met de productie van draaimolens waar kinderen op beelden van dieren kunnen zitten. Ingrid Newkirk is voorzitster van PETA en spreekt over het leren van respect en compassie bij kinderen. ‘Onbedoeld wordt hier de uitbuiting van dieren gepromoot’, aldus Newkirk.

Reacties

Dit toch wat bijzondere verzoek kon op veel reacties rekenen via de branche en social media. Zo is de kermisbranche vooral verbaast en sprakeloos door dit idee. Zij spreken over ‘een trieste bedoeling’ maar vinden het tegelijkertijd ook lachwekkend. ”Geen enkel kind is bezig met deze waanzin zodra het plaatsneemt op een paard, kip of varken”, aldus een verbaasde exploitant.

Op social media is er inmiddels een hype ontstaan waarbij PETA het mikpunt van sarcastische opmerkingen is. Zo vragen mensen zich af of de dierenrechtenorganisatie wel op de hoogte is van het feit dat de dierenbeelden geen echte dieren zijn. Het verzoek wordt door velen ook teruggekaatst met reacties als ”We moeten ook serieus kijken naar hoe kinderen in autootjes en andere voertuigen stappen voor een ritje in de draaimolen. We willen tenslotte niet de indruk wekken dat autorijden goed voor het milieu is”.

Dierenbescherming

De ene organisatie is de andere niet. Na het ietwat bijzondere verzoek van PETA is ook de Dierenbescherming verbaasd. In een verklaring naar De Gelderlander liet Niels Kalkman het volgende weten: ”We moesten even op de kalender kijken, toen we lazen over de noodzaak om paarden uit draaimolens te verwijderen, want blijkbaar valt 1 april tegenwoordig begin februari”.

Wist je dat Backseaters ook een eigen Discord server heeft? Praat hier lekker mee over alle nieuwtjes en ontwikkelingen en mis niets. Meld je hier aan.