Het is misschien niet iets waar mensen bij stil staan maar Attractiepark Toverland viert al sinds 2001 Halloween. Wat is er in de tussentijd allemaal veranderd waardoor het park vandaag de dag een populair event in handen heeft? Wat komt er kijken bij het bedenken van een nieuw spookhuis? Hoe ziet de toekomst van Halloween in het Limburgse attractiepark eruit? Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel weer een beetje wijzer geworden.

Bezoekers kunnen in de maand oktober weer lekker griezelen in Attractiepark Toverland. En hoe vrolijk de naam van het park ook klinkt, zodra de avond valt gaan bezoekers merken dat de sfeer ineens omslaat. Donkere wolken pakken zich samen boven het park en duistere figuren nemen de boel over. En dit gebeurt al heel wat jaren. Misschien niet helemaal zoals we het vandaag de dag kennen, maar het was er wel degelijk.

De eerste jaren Halloween

Het zal je waarschijnlijk niets verbazen maar de eerste paar jaren waren niet heel speciaal. Zo was er in 2001 al wel een extra avondopenstelling waarbij medewerkers verkleed waren en een andere muziek door het parkje galmde. Dit groeide allemaal gestaag door en vanaf 2006 waren er dan ook naast de medewerkers verschillende acteurs in het park. Dit was ook gelijk het moment dat de avondopenstelling door het leven ging als ‘Halloween Avond Party’.

In 2009 was het punt bereikt dat er 50 acteurs in het park liepen. Een park dat toen al half zo groot was, mede door de komst van houten achtbaan Troy die in 2007 opende.

Meer avonden en introductie scare zones

Toverland heeft de smaak te pakken en breidt de avondopenstelling vanaf 2012 uit naar 4 avonden. Het park is hierbij geopend van 10:00 tot 23:00 uur. Dit was tevens het jaar waar de scare zones hun opwachting maakte. Bezoekers liepen door zes verschillende zones.

Bij de Promenade liepen bezoekers de Venetianen tegen het lijf. In het Land van Toos vierde men Happy Halloween. Hier konden kinderen griezelige en lieve heksen ontmoeten. Op de Mirakelroute waren er tovenaars die leuke trucs laten zien.

Het werd al spannender wanneer bezoekers een hal verder liepen. Daar bevonden zich de Mummiehoek en het Vampierenkerkhof. In het buitengebied waren er krijgers met kettingzagen te vinden in het gebied van Troy. In Under Construction waren er bouwzombies met gereedschappen op het bouwterrein van de Magische Vallei.

Naast de tientallen acteurs die rondlopen, trad er ook nog een live percussieband op. Vanaf 22.45 uur vierden alle enge wezens een slotfeestje op het entreeplein, waarbij de bezoekers werden uitgezwaaid.

Recente jaren

Er kwam wederom een groei in het aantal avonden. In 2015 konden bezoekers op 8 avonden genieten van de sfeer, 2 experiences, het doolhof Labyrint of Hell en de 4 zones. Het onderscheid tussen de Halloween Days en Halloween Nights vond uiteindelijk pas in 2018 plaats. Toverland kwam tot de conclusie dat Nederland klaar was voor meer events. Het eerste echte spookhuis van het park opende in 2020 onder de naam ‘Maison de la Magie’ die er vandaag de dag nog steeds staat. Een jaar later kwam de introductie van betaalde tijdsloten waardoor wachttijden beperkt bleven. Het park ontving hier dan ook goede feedback op.

Vorig jaar telde de Halloween Nights 5 scare zones, 5 experiences, een openingsshow, een parade, een vuurwerkshow en het fotomoment bij de uitgang.

Gasten onderdompelen met storytelling

Entertainment Manager Luke Verhoeven gaf tijdens het Scare Event een presentatie over Halloween in het park. Storytelling is iets wat het team achter de Halloween Nights enorm belangrijk vind. Toverland kent een onderscheidend aanbod waarbij de scare zones passen bij de themagebieden van het park. Deze gebieden hebben daarbij een eigen achtergrondverhaal. Dit concept wilde het team meenemen tijdens Halloween.

Hoe komt het dat een vrolijk park ineens overgenomen wordt door freaks? Oftewel, waarom is er Halloween? Dit word uitgebeeld in de openingsshow waarbij alle minder goede magie uit de kluis breekt. Hoewel de onderlinge verhalen in principe geen link met elkaar hebben, is het wel een overkoepelend verhaal.

Ontwikkeling van een experience

Het is de missie van het park om gasten onder te dompelen in een spannende wereld. In die zin is het een verruiming van de doelgroep. Hierin wordt angst gecombineerd met storytelling.

Om dit te bereiken ondergaat het team van de Halloween Nights een creatief proces. Dit start met een brainstorm waarbij alle ideeën ingebracht worden. Na het schetsen en dit visueel maken volgt uiteindelijk de evaluatie. Het proces is puur creatief waarbij er niet gedacht wordt aan budgetten en of dit wel haalbaar is. Hoeveel tijd gaat hier dan inzitten? Het totale proces vanaf de brainstorm tot aan de voltooing van het spookhuis duurt ongeveer 10 maanden.

Toekomst

Op dit moment heeft Toverland 1 vast spookhuis; Maison de la Magie. Alle andere huizen zijn tijdelijk en worden dus voorafgaand aan het event opgebouwd en erna weer afgebroken. Maison de la Magie blijft het gehele jaar overeind staan. Waarom heeft Toverland slechts 1 vast spookhuis?

Het antwoord op die vraag is eigenlijk vrij simpel. Het park heeft weinig plek beschikbaar en er zijn geen grote gebouwen die gebruikt kunnen worden om een spookhuis in te laten staan. Natuurlijk is er aan de rand van het park enorm veel ruimte maar dit is ingericht voor de toekomstplannen.

Verhoeven maakte tijdens het Scare Event en al eerder in gesprek met ScareZone duidelijk dat het park meer vaste belevingen wilt toevoegen. Dit zorgt ervoor dat er meer zorg gegeven kan worden aan de thematisatie en duurzaamheid van een experience. Een interessant punt is dat Toverland ook kijkt naar manieren om de capaciteit te vergroten. Zo word er gekeken naar de optie om de horeca of scare zones uit te breiden buiten het park.

Nieuwe experience

Toverland maakt er geen geheim van dat ze bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe experience. Deze ligt in lijn met Maison de la Magie en wordt dus ook een permanent huis. Het thema staat in het teken van een mijn. Verhoeven liet dat subtiel weten door zijn presentatie af te sluiten met ‘dit was mine presentatie’. 

Alle informatie in dit artikel is verkregen tijdens het Scare Event van 2023 in Avonturenpark Hellendoorn.

De Halloween Days zijn dit jaar op 16 dagen te bezoeken. Op 13 avonden kunnen liefhebbers griezelen tijdens de Halloween Nights. Bekijk alle data hier.