De film Beetlejuice kwam uit in 1988 en werd geregisseerd door Tim Burton. Het komische karakter met een vleugje horror werd gespeeld door acteur Michael Keaton. We kennen de klassieker vandaag de dag als een bizarre en komische film. Maar wat waren eigenlijk de eerste plannen van deze film? En welke titel zou de film eigenlijk krijgen? Lees hier 10 dingen die je waarschijnlijk niet eens wist over Beetlejuice.

Michael Keaton

Michael Keaton speelde de rol als Beetlejuice briljant. En toch was de acteur niet eerste keus bij regisseur Tim Burton. Dat was namelijk Sammy Davis Jr. In een van de eerdere ontwerpen was het karakter meer Afro-Amerikaans en sprak hij in een dialect. En als dit plan was doorgezet, dan hadden we waarschijnlijk een hele andere Beetlejuice gezien, eentje die een stuk ontspanner en loungy was.

Beetlejuice de horrorfilm

De nodige rariteiten en grappen komen in de film voorbij. Maar wist je dat Beetlejuice eigenlijk een horrorfilm zou moeten worden. Het karakter zou een gevleugelde demoon zijn die als menselijke verschijning een man uit het Midden-Oosten moest voorstellen. Tim Burton maakte de horror elementen een stuk lichter waardoor het uiteindelijk een komische fantasy film is geworden.

Andere titel

Het had niet veel gescheeld of de film zou helemaal geen Beetlejuice heten. Filmmaatschappij Warner Bros was namelijk niet te spreken over de naam en twijfelde of het wel interessant genoeg was. Zij vroegen daarom ook aan Burton om de titel te veranderen. De studio kwam zelf met de naam ‘House Ghosts’. Burton grapte zelf over de naam ‘Scared Sheetless’. Deze naam werd bedacht vanwege een scene in de film waarbij de Maitlands lakens over zich heen gooiden in de hoop een andere familie uit hun huis te jagen. Gek genoeg vond Warner Bros deze titel geslaagd maar Burton hield voet bij stuk en liet de titel ‘Beetlejuice’ niet meer los.

Lydia Deetz

Winona Ryder kroop in de rol van Lydia Deetz en hield daarmee actrice Juliette Lewis voor zich. Burton koos voor haar naar het zien van haar optreden in Lucas. Er waren ook voldoende actrices die de rol van Lydia Deetz afsloegen: Sarah Jessica Parker, Diane Lane, Jennifer Connelly, Lori Loughline, Brooke Shields, Justin Bateman en Molly Ringwald moesten er allemaal niets van weten.

Schermtijd Beetlejuice

De film Beetlejuice duurt 92 minuten. Daarvan is Beetlejuice slechts 17,5 minuten in beeld te zien.

Betelgeuse

De naam Beetlejuice is afkomstig van de ster Betelgeuse. Dit is een van de bekendste en zwaardere sterren in ons deel van het heelal.

Happy end?

Het testpubliek dat de film als eerste mocht aanschouwen wilde een gelukkiger eind voor Beetlejuice. In het origineel werd het karakter geplaagd door zandwormen in het modelstadje. Burton creëerde uiteindelijk een epiloog waarin Beetlejuice de doormidden gezaagde vrouw lastigvalt, eindigend met de medicijnman die het hoofd van Beetlejuice laat krimpen.

Oscar

Tijdens de Academy Award van 1989 ontving de film een Oscar in de categorie Best Make-up. De make-up artiesten waren Ve Neill, Steve LaPorte en Robert Short.

Excorcist

Beetlejuice zou oorspronkelijk vernietigd worden tijdens een excorcisme.

Geanimeerde Beetlejuice spin-off serie

De film uit 1988 was een inspiratie geworden om te starten met een geanimeerde spin-off serie. Deze werd geïllustreerd in de stijl van de film, compleet met muziek van Danny Elfman. De populaire serie liep van 1989 tot 1992 en bestond uit bijna 100 afleveringen.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan zeker eens een kijkje in onze categorie ‘Extra’.

Kan je niet genoeg krijgen van horror, Halloween of andere spannende experiences? Praat en lees gezellig mee in onze Scare Network Discord server.